Pladsmangel: Alt er optaget på hovedstadens herberger

Herbergerne i hovedstaden afviser hver dag flere hjemløse. Det kan være med til at fastholde socialt udsatte i hjemløshed og misbrug.

Kirkens Korshærs herberg i Hillerødgade på Nørrebro i København. Foto: Linda Kastrup - Scanpix

En rundringning foretaget af De hjemløses landsorganisation, SAND, viser at alle hovedstadens herberger dagligt må afvise flere hjemløse. På Frelsens Hærs botilbud for hjemløse, Hørhuset på Amager i København, har man i løbet af det seneste år i gennemsnit afvist 9 personer om dagen.

- Folk bliver meget kede af det og meget bange for at skulle klare natten på gaden eller på et natherberg, siger Dorrit Bruun Olesen, der er forstander på Hørhuset til DR P4 København. 

Læs også Hjemløse får bløde pakker og lift til bådtur og julefrokost

- Her kommer man, hvis man gerne vil ændre sit liv og fx komme ud af sit misbrug. Når man ikke kan komme ind hos os, går man på gaden med sit misbrug, og der er ikke ret mange mennesker, der kan komme ud af sit misbrug, mens man lever på gaden, siger hun til DR P4 København.

På Hørhuset er en af de store udfordringer, at der ikke er boliger til de beboere, som er klar til at bliver sluset ud fra herberget. Dermed opstår der populært sagt en prop i systemet.

Steen Rosenquist, formand for SAND, påpeger også, at der mangler flere billige og "skæve" boliger. 

Læs også Sygeplejersker hjælper hjemløse med psykiske problemer

- Der er kommet en hjemløsepukkel nu, og der er behov for, at man får bygget flere af de her boformer. Den pukkel der er nu bliver bare større og større; og jo større den er, jo sværere bliver den at fjerne, siger han til DR P4 København.

I modsætning til udenlandske hjemløse i hovedstaden, har danske hjemløse mulighed for at overnatte på et natherberg. Her får man dog kun en seng for natten og ikke hjælp til at løse de sociale problemer, som ligger til grund for hjemløsheden.

02:27

Selvom det er kommet et nyt nødherberg i Hellig Kors Kirke på Nørrebro, er det ikke nok. 

Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik