Perspektiv: Vi fravælger videnskabelig fakta, der ikke passer os

Hvorfor tror halvdelen af amerikanerne ikke på at global opvarmning er menneskeskabt, når nær alle forskere siger, det er et faktum? Hør om forskningsskepsis i programmet Perspektiv.

Rundt i verden er folk og nu også toneangivende beslutningstagere skeptiske over for den videnskabelige fakta som forskere kommer frem til via deres omfattende undersøgelser og forskning. 

Og det nytter ikke noget bare at hælde flere fakta i hovedet på skeptikerne. 

Se hele Perspektiv om, hvorfor mange ikke tror på videnskabelig fakta, men hellere på selvopfundne udokumentere teorier.

Men hvad skal forskerne så gøre? Det forsøger postdoc og filosof Andreas Christiansen og postdoc og filosofi Bjørn Hallsson at give et bud på. De to forsker netop i skepsis og modstand over for videnskab på Københavns Universitet. 

Vi dropper hellere videnskabelige fakta end livsstil

98 procent af verdens klimaforskere er enige om, at den globale opvarmning er en stor trussel, og at den er menneskeskabt. Alligevel tror halvdelen af amerikanerne ikke på global opvarmning. Hvordan hænger det dog sammen? 

Ifølge Andreas Christiansen og Bjørn Hallsson hænger det sådan sammen, at vi mennesker har en tendens til at fokusere på fakta, der understøtter holdninger, vi har i forvejen. Så de, der fx er modstandere af, at det skal være dyrere at flyve og køre biler, vil typisk frasortere de videnskabelige undersøgelser, der viser, at kulstofbaseret transport bidrager til den globale opvarmning.

Konspirationsteorier tromler fakta

Det betyder også, at de ofte er parate til at acceptere udokumenterede og konspiratoriske påstande som fx at den globale opvarmning er en sammensværgelse, som kineserne står bag – fordi påstandene bekræfter deres verdensbillede. 

Andreas Christiansen og Bjørn Hallsson forklarer, at modsat hvad mange tror, handler modstand mod videnskab ikke om manglende uddannelse. Det viser sig derimod, at dem, der ofte er allermest skeptiske over for ny forskning, også er de bedst uddannede og derfor rigtig gode til at vælge deres egne fakta og argumentere for dem.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Uddannelse

def_thumb,50_percent

playCorona-undervisning endt i succes: Nu opretter gymnasium online-klasse

online SFO i Solrød

playTrods nedlukning kan børn i Solrød komme i SFO: Mødes via onlineplatform

Pernille Rosenkrantz-Theil

Regeringen udvider nødpasning for de yngste elever

Katrinedals Skole i København

Opråb fra skolelærer i København: Udskyd skolestart til 11. januar

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere