Oprør mod lovgivning: Københavnerbørn har mistet 1.000 kroner om året

Københavns Kommune - og en lang række forældre og organisationer - vil have ændret lovgivningen, så de kan bruge flere penge på byens børn.

Hvert år skal københavnerbørn passes og undervises for 1.000 kroner mindre per hoved.

Det viser tal fra kommunens Børne- og Ungdomsforvaltning.

Budgettet vokser ikke i samme takt som antallet af børnefamilier, der rykker teltpælene til hovedstaden. Der er nemlig et loft over, hvor mange penge kommunerne må bruge - uanset hvor meget de selv skulle ønske at skrabe op fra kommunekassen. 

Budgetloven

Det skyldes budgetloven - og den får nu børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen, Soc. dem., til at sende hård kritik afsted mod lovgiverne på Christiansborg: 

- Det er en myte, at København er forkælet. Vi har færre penge per indbygger til velfærd end en gennemsnitlig kommune, og beløbet falder hvert år, lyder det fra borgmesteren.

- Det er rigtigt, at vi har lav gæld og penge i banken, som er sat af til nødvendige anlægsprojekter i en by, der vokser. Men det nytter ingenting, når vi ikke må bruge pengene på grund af budgetloven,

quote Det er en myte, at København er forkælet. Vi har færre penge per indbygger til velfærd end en gennemsnitlig kommune, og beløbet falder hvert år.

Jesper Christensen, børne- og ungdomsborgmester i København 

Ifølge tal fra børne- og ungeforvaltningens er deres budget faldet fra 103.000 kr. per barn i 2014 til 98.000 kr. per barn i 2019. Altså i snit 1000 kroner om året.

Folketingspolitikere åbne over for lovændringer

Tirsdag aften blev der demonstreret foran Christiansborg under overskriften "Skrot Budgetloven", hvor forældre og faglige organisationer også sendte deres opfordring afsted om at ændre på lovgivningen.

Stor demonstration i København tirsdag 

Noget, der over en bred partikam faktisk også er enighed om, kan forbedres. 

- Vi står stadigvæk på mål for, at budgetloven er der og kan være et godt styringsværktøj, lyder det fra Socialdemokratiets Peter Hummelgaard Thomsen, men fortsætter:

- Det, vi mest af alt vil ændre, er, at vi vil sørge for at åbne op over for, at vores institutioner, vores kommuner og vores regioner kan lave flerårige budgetter, så man har mulighed for at planlægge bedre.

Samme udmelding har TV 2 Lorry fået fra DF, Radikale, SF og Alternativet. Konservative vil ikke tage stilling, før der ligger analyser af loven - men er umiddelbart også positivt stemt.

Enhedslisten er klar til en fuldstændig skrotning af budgetloven. 

- Den straffer kommuner, som bruger de penge, som de gerne vil bruge på velfærd, lyder det fra partiets finansordfører Rune Lund.

Demonstration mod budgetloven
Demonstration mod budgetloven
Foto: Niels Knuth Winterfeldt / TV 2 Lorry

- Det er vigtigt, at vi holder partierne op på deres løfter efter valget. Vi kan ikke år efter år finde kloge effektiviseringer på børneområdet i København for et trecifret millionbeløb. Før eller siden rammer det kernevelfærden hårdt, hvis Christiansborg ikke sørger for at sadle om, siger borgmester Jesper Christensen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Ulla ved rampe_SpOs_H

playInstitut for Menneskerettigheder: København blandt de dårligste i Europa

Cityringen

playBeboere plages af støj fra metroen – nu skal der sættes ind med tre tiltag

Sirene

playÅrlig sirenetest kommer stadig bag på danskerne

8119f607-2e68-4d66-8b94-cdbbbc03312e

playNyt supersygehus bliver forsinket med et halvt år

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere