Operation Hvepsebo: 80 ton glycerin skulle til Jordan

Den 47-årige palæstinensiske mand er i Danmark på tålt ophold. Han er tiltalt for menneskehandel, bedrageri og skattesvig.

Klokken 09.30 slog politiet til mod en lille kollegielejlighed på Amager den 25. februar sidste år. Formålet med razziaen var at anholde en 46-årig mand med palæstinensiske rødder, der var mistænkt i en sag om bedrageri og menneskehandel. En sag, der i offentligheden er blevet kendt som Operation Hvepsebo.

Men under ransagningen fandt betjentene også et bevis, der hidtil har været ukendt, og som peger sagen i en helt ny retning: En faktura fra det malaysiske firma Vance Bioenergy. Fakturaen, der lød på 56.800 amerikanske dollar, vedrørte køb af 80 ton raffineret glycerin med en renhed på 99,7 procent.

Det kom i går frem ved Retten i Glostrup under en afhøring af den betjent, der stod i spidsen for aktionen mod kollegieværelset.

Ifølge fakturaen, der er dateret 8. januar 2015, skulle de 80 ton leveres til Jordan.

Anklageren kom ikke under retsmødet i går nærmere ind på, hvad stoffet kan være blevet brugt til. Men Jan Oskar Jeppesen, der er professor på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci på Syddansk Universitet, forklarer over for Information, at glycerinkan bruges til at fremstille nitroglycerin.

- Det kan så bruges til at fremstille sprængstoffer. Men glycerin i sig selv kan også anvendes til mange andre ting, siger professoren.

Han undrer sig over den store mængde af stoffet.

- Mængden lyder af usandsynligt meget. Det er adskillige lastbiler, og det er en fabriksmængde.

Den omfattende sag om Operation Hvepsebo består af fem celler og er inddelt i tre særskilte retssager. Gårsdagens afhøring var et led i den retssag, som anklageren har døbt 'Celle 2+5'.

Under afhøringen forklarede betjenten, at politiet blev lukket ind i kollegielejligheden på Amager af den dengang 46-årige mands søn, og at manden herefter blev overrasket i sengen med sin hustru, hvor de begge lå og sov. Manden blev lagt i håndjern, og hustruen blev så chokeret, at hun fik et ildebefindende og måtte ligge ned på stuegulvet i over en time.

Under den efterfølgende ransagning af lejligheden fandt betjentene et væld af dyre luksusprodukter, der virkede malplacerede i et kollegium for studerende: Dyre armbåndsure i original indpakning, adskillige smartphones og computere, en altan fyldt med champagneflasker, garderobeskabe spækkede med designertøj, hvor prismærkerne stadig sad på, samt 21.500 kroner i kontanter gemt væk under en madras.

Politiet fandt også nøglerne til tre biler, og i den ene af bilerne, en mørk Ford Mondeo, fandt betjentene den opsigtsvækkende faktura på 80 ton glycerin.

Det var parfume

Den nu 47-årige tiltalte var i går også til stede i retten. Anklager Mads Kruse ville gerne spørge ind til sedlens betydning. Men manden afviste at lade sig afhøre.

- Jeg vil ikke svare på noget fra dig, sagde han.

Han nægter lige nu at samarbejde med anklageren, fordi han føler sig dårligt behandlet. Gennem sin advokat, Rune Wiborg, forklarer han dog til Information, at der er tale om en misforståelse.

Sedlen, der blev fundet i bilen, er slet ikke en kvittering, siger han. Ifølge ham er den derimod et tilbud om at købe et større parti parfume, som han har fået gennem sit »netværk«, og som han i sin tid takkede nej til at købe.

Ford Mondeoen er købt brugt hos en forhandler i Hørsholm, og den er indregistreret af en rumænsk mand, der ifølge politiet er en af bagmændene i et større netværk af menneskehandlere.

Den 47-årige palæstinensiske mand er i Danmark på tålt ophold. Han er tiltalt for menneskehandel, bedrageri og skattesvig sammen med sin 27-årige fætter, der er i landet som asylansøger, og tre rumænere. De var alle til stede i retten i går.

Ifølge anklageskriftet har den 47-årige unddraget skat, moms og AM-bidrag for i alt 16,4 millioner kroner som den daglige leder af fire virksomheder.

Ifølge ham har virksomhederne blandt andet arbejdet med transport, rengøring og byggeri, og de ansatte har primært været rumænere.

De fem tiltalte er anklaget for at have misbrugt de rumænske arbejderes identitet til at begå økonomisk bedrageri for knap 3 millioner kroner.

Blandt de mere kulørte fund i kollegielejligheden var en mindre mængde hvidt pulver og noget hash, samt en håndfuld ampullermed ukendt indhold og 18 Viagra-piller.

Anklageren afhørte i går også to betjente, der var med under ransagningen af henholdsvis et kontorlokale på Frederiksberg og en café i Københavns Nordvestkvarter, der begge menes at have forbindelse til den 47-årige palæstinenser.

I kontorlokalet fandt betjentene adskillige såkaldte »rumænerpakker«. Det er kuverter eller plasticchartekker, der typisk indeholder pas, sundhedskort, nøglekort til NemID og lignende, der kan bruges til videresalg.

Der blev også fundet en række ringbind med ansættelseskontrakter og lønsedler til de rumænske medarbejdere. Fem af lønsedlerne lød på 39.000 kroner i månedlig bruttoløn.

I cafeen fandt betjentene flere sygesikringsbeviser med rumænske navne, ansættelseskontrakter og kreditaftaler.

Dommen i denne del af sagen forventes at falde i slutningen af juni.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

kokain.jpg

Kæmpe kokainfund i Hedehusene - firma vidste ingenting

brand pizzeria amager

Brand i pizzeria på Amager - beboere i opgang evakueret

drabet i skoven

Vigtige sms-beskeder i drabssag forsvandt i politiets varetægt

Retten i Roskilde

Mand tiltalt for forsøg på voldtægt af børn via datingside

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere