Omstridt hovedværk til trecifret millionbeløb udstilles i København

SMK udstiller det kommende år et af tysk ekspressionismes hovedværker, Ernst Ludwig Kirchners Das Soldatenbad - et værk med en omtumlet historie.

Et væsentligt værk med en lige så væsentlig historie bag hænger det kommende år til skue på Statens Museum for Kunst.

Das Soldatenbad - eller Soldaterbadet på dansk - af Ernst Ludwig Kirchner er nemlig ikke kun et hovedværk inden for det 20. århundredes tyske ekspressionisme, men også en slags antropologisk indgangsvinkel til den tumultprægede hundredårige periode, vores naboer mod syd har gennemlevet, forklarer museumsdirektør.

- Ernst Ludwig Kirchner har kun meget sjældent været vist på danske museer. Og det er en fantastisk mulighed for SMK at kunne vise Soldaterbadet, som er et af hans vigtigste billeder, siger Mikkel Bogh, direktør på Statens Museum for Kunst.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Ernst Ludwig Kirchners Das Soldatenbad, 1915. Olie på lærred, 140 x 150 cm.
Ernst Ludwig Kirchners Das Soldatenbad, 1915. Olie på lærred, 140 x 150 cm.
Foto: Sparebankstiftelsen DNB

Fortæller Tysklands historie i et maleri

Der er maleriets motiv og historien bag dette, og så er der selve historien om maleriet og dets vej til Statens Museum for Kunst.

Kirchners var ung maler, da 1. verdenskrig brød ud. Som så mange andre meldte han sig frivilligt til den kejserlige hær.

Hans tid ved fronten blev dog kort, for blot få måneder inde militærtjenesten fik han et nervøst sammenbrud; måske ikke så overraskende med tanke på de grufulde begivenheder, infanterister i Den Store Krig måtte gennemleve.

Das Soldatenbad er malet kort tid efter dette sammenbrud og anses som et af hans hovedværker. Værket portrætterer en gruppe nøgne soldater i fællesbad overvåget af en officer.

Betragter man soldaternes ansigt, er det tydeligt, at deres sind er hærget og hjemsøgt. Soldaterne har sorte, tomme øjne, og kroppene er skildret i sygelige, gule farver.

Købt af jødisk kunsthandler, stjålet af nazisterne

Fire år efter maleriets tilblivelse - og et år efter krigens uforløste afslutning - blev Kirchners værk erhvervet af den jødiske kunsthandler Alfred Flechtheim.

Da nazisterne tog magten i 1930'erne, flygtede Flechtheim til London, hvor han senere døde. Alt imens blev Kirchners maleri uretmæssigt solgt til Kurt Feldhäusser, der var medlem af nazistpartiet.

- Billedets omtumlede historie kan fortælle os meget om værdikampe, undertrykkelse og magtudøvelse under nazismen i 1930’erne, forklarer museumsdirektøren Mikkel Bogh.

Da Feldhäusser døde i 1945, overdrog han maleriet til sin mor, der tog det med sig til USA.

Solgt for trecifret millionbeløb til Norge

I Amerika havnede Ernst Ludwig Kirchner gennem en donation på The Museum of Modern Art og derefter The Solomon R. Guggenheim Museum i New York.

Men her blev maleriets ejerskab indhentet af dets egen historie.

Efter grundige undersøgelser om det retmæssige ejerskab blev billedet i 2018 leveret tilbage til Flechtheims efterkommere.

I efteråret samme år kom billedet på auktion. Køberen var den norske fond Sparebankstiftelsen DNB, og hammerslaget lød på et trecifret millionbeløb. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Mikkel Bogh, direktør på Statens Museum for Kunst, glæder sig over at kunne udstille Ernst Ludwig Kirchners Das Soldatenbad.
Mikkel Bogh, direktør på Statens Museum for Kunst, glæder sig over at kunne udstille Ernst Ludwig Kirchners Das Soldatenbad.
Foto: Anne Bæk - Ritzau Scanpix

- Erhvervelser af tyske ekspressionister til Nasjonalmuseet i Oslo har gennem flere år været blandt de største kunstsatsninger for Sparebankstiftelsen DNB. Kirchners Das Soldatenbad er prikken over i’et i denne samling, siger André Støylen, administrerende direktør i Sparebankstiftelsen DNB.

Egentlig hører maleriet derfor hjemme på Nasjonalmuseet i Oslo, men fordi det lige nu er ved at blive renoveret, har det derfor fået lov at finde et hjem i København.

- Vi er stolte af og glade for, at billedet kan blive vist på Statens Museum for Kunst, indtil Nasjonalmuseet genåbner i nye bygninger næste år, siger André Støylen.

Værket kan ses fra lørdag den 30. marts og frem, og skal ses som en slags optakt til en kommende hovedudstilling om Emil Nolde og Ernst Ludwig Kirchner, der skal vises på Statens Museum for Kunst i foråret 2021.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre - Pinball

playDanmarksmester i pinball sigter efter at blive verdens bedste

Header sådan så din by ud for 100 år siden

Sådan så din by ud for 100 år siden – se den vilde forandring til i dag

borgring køge vikingeborg

playVerdensarv i Køge? Danmark vil have unikke vikingeborge med på liste

def_thumb,50_percent

playOplev i weekenden: Skoven er den perfekte legeplads - her er to gode lege i det fri

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere