Oldtiden møder science fiction: Kørende kunstværk mellem pendlere i 9A

I samarbejde med Movia rykker kunstugen Art Week ind i byens buslinjer. Her kan man opleve gudinden Inannas rejse og nedstigning, død og genfødsel i linje 9A.

Hvis du er daglig bruger af buslinje 9A mellem Glyptoteket og Refshalevej, bør du forberede dig på en tur ud over det sædvanlige, hvis du skal med bussen den 25. maj.

For selvom man givetvis kan støde på lidt af hvert i Københavns offentlige transport, så må en gudindes nedstigning, død og genfødsel trods alt høre til i afdelingen for normafvigende adfærd i det rullende offentlige rum.

Ikke desto mindre er det netop det, man kan opleve i buslinjen netop den dag.

I anledning af kunstugen Art Week CPH samarbejder trafikselskabet Movia nemlig med udstillingsstederne om at rykke kunst fra museer og gallerier ud i offentligheden.

Det sker, når kunstneren Nanna Lysholt Hansen opfører det levende performanceværk "Sen_sing_inannainanna" i bussen mellem klokken 11 og 14 og 15 og 18.

- Med udgangspunkt i den sumeriske gudinde Inannas rejse og nedstigning, død og genfødsel kropsliggør Nanna Lysholt Hansen en nutidig version af gudinden som ’cyborg goddess’. På en rejse gennem tid fra oldtidsmyte til teknologisk fremtid og et konkret ’nu og her’ bevæger kroppen og bussen sig gennem byens rum, skriver Art Week i sit program.

Sumerisk? Inanna? Cyborg?

Foruden den vestasiatisk-inspirerede science fiction-forestilling i 9A markeres kunstugen også med et fælles buskort i rutebilerne. Her kan man som passager se, hvilke udstillingssteder der ligger på 1A, 6A og 9As ruter, og som man kan besøge under kunstugen.

Skulptur af krigs- og kærlighedsgudinden Inanna - også kendt som Ishtar - formentlig fra mellem 1900-1800 før vores tidsregning. Udstillet på British Museum i London.
Skulptur af krigs- og kærlighedsgudinden Inanna - også kendt som Ishtar - formentlig fra mellem 1900-1800 før vores tidsregning. Udstillet på British Museum i London.
Foto: Bochum1805 / Creative Commons / Flickr

- En af Art Weeks fornemmeste opgaver er at få københavnerne rundt til byens kunstinstitutioner og derigennem få nogle helt særlige og nærværende oplevelser med kunsten. Tanken om at binde byens udstillingssteder sammen og vise, at København er en bredtfavnende kunstmetropol muliggøres i særdeleshed ved at involvere byens transporten, siger Christina Wilson, programdirektør for Art Week.

- Derfor er samarbejdet med Movia en strålende måde at få kunsten ud til mange mennesker, ja faktisk helt ind i bussen og i øjenhøjde. Vi håber, at rigtig mange pendlere, der står på bussen i løbet af Art Week vil opleve kunsten helt tæt på, siger hun.

Art Week Copenhagen blev etableret i 2013 og er navnet på Københavns kunstuge og festival for billedkunst.

Det organiseres tæt samarbejde med byens udstillingssteder og finder i år sted mellem den 23. og 26. maj.

Movias buslinjer 1A, 6A og 9A har under Art Week markeret udstillingssteder i København.
Movias buslinjer 1A, 6A og 9A har under Art Week markeret udstillingssteder i København.
Foto: Movia

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Bakken

playBakken får ny forlystelse - bliver den første af sin slags i Nordeuropa

Roskilde Festival Foto Maria Albrechtsen MortensenRitzau Scanpix

Kulturminister foreslår tilpasset støtteordning til festivaler

20200423-131709-L-1920x1280we

Trods massivt underskud: Dinosauerne indtager Københavns Zoo til foråret

def_thumb,50_percent

playOplev i vinterferien: Giv storbyfuglene husly

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere