Oldgammel bygning dukkede op under metrobyggeplads

Under udgravningen til metroen på Kongens Nytorv, har man fundet resterne af en bygning fra 1600-tallet.

Under gravearbejdet til metroen ved Kongens Nytorv er der dukket en velbevaret bygning fra 1600-tallet op fra undergrunden. Netop nu er arkæologer fra Københavns Museum i gang med at fjerne bygningen, så den kan blive undersøgt nærmere. 

- Vi regner med, at det er en bygning fra begyndelsen af 1600-tallet, og den har ligget lige uden for byporten, siger udgravningsleder Morten Steinicke fra Københavns Museum.

Selvom der er gjort mange arkæologiske fund under udgravningerne til metroen, så er det spændende, hver gang noget nyt dukker op.

- Vi ved ikke ret meget om alt det, der har ligget uden for byporten, da der ikke er skrevet meget om det, så det er interessant for os at undersøge det, forklarer udgravningsleder Morten Steinicke.

Et hus for fattigfolk

Der er tale om en mindre bygning delt op i to rum. Arkæologerne ved endnu ikke præcis, hvilken bygning der er tale om, men er bud er, at den har huset en fattig familie, der ikke havde råd til at betale skatterne inden for byporten.

quote Vi ved ikke ret meget om alt det, der har ligget uden for byporten, da der ikke er skrevet meget om det, så det er interessant for os at undersøge det.

Morten Steinicke, udgravningsleder, Københavns Museum

Et andet bud går på, at bygningen kan have været tilknyttet skibsværftet på Bremerholmen og er placeret her, for at undgå brandfare inde i byen.  

Flere fund under udgravning

Under udgravningen af metroen, er der gjort flere arkæologiske fund. Nogle steder er det blot 60 centimeter under overfladen fundene har gemt sig. På Kongens Nytorv, har arkæologerne blandt andet fundet det gamle Østerport, der stammer fra omkring år 1000.

På Rådhuspladsen er en anden byport fundet, nemlig det gamle Vesterport, som i 1800-tallet var Københavns vestligste punkt. 

Arkæologerne ved udgravningen på Kongens Nytorv regner med at være færdige på med udgravningen i næste uge. Og så skal de i gang med at foretage prøver, tage billeder og lignende, så de kan blive klogere på det nye fund. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Jørgen Olsen Fredens Havn

- Hvad nu, hvis jeg stillede 20 udrangerede campingvogne ind i Kongens Have?

Rækkehuse i Tingbjerg

Stor interesse for at købe ejerbolig i hård ghetto

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 22.08.48

Undersøgelse udpeger Egedal som landets bedste kommune

20_percent

playLeif reddede 5-årig fra druknedød: Nu hyldes han på frimærke som hverdagshelt

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere