Øl og solbadning forstyrrer pårørende på kirkegård

Siden maj er der tikket seks skriftlige klager ind fra gravstedsejere på Assistens Kirkegård. Øl, solbadning og musik forstyrrer pårørende.

Assistens Kirkegård på Nørrebro er særdeles populært i de varme måneder, og det forstyrrer pårørende til gravstederne.

Mange af de besøgende kender nemlig ikke reglerne.

For når solen står højt, og humøret er det samme, kommer mange besøgende til parken for en gåtur, men der er også mange, der bruger kirkegården som enhver anden park:

- Vi har ikke noget imod folk, der kommer ned og hygger sig, fordi vi synes, at Assistens skal være for alle. Det skal være for de pårørende, som sørger deres afdøde og så skal det også være for dem, der vil hygge sig og nyde det grønne område, siger Bianka Saarnak, der er centerchef i Teknik- og miljøforvaltningen.

Tiltagende problem

Der drikkes øl, spilles musik fra anlæg og solbades på tæpper blandt kirkegårdens grave:

- I år er det taget til rigtig meget. Vi har fået lige så mange formelle klager i maj som vi normalt gør på et år, og vi har også daglige henvendelser til vores medarbejdere, så den varme maj har eskaleret problematikken, fortæller Bianka Saarnak

Men i og med at Assistens er en aktiv kirkegård med sørgende pårørende og nye bisættelser, er kirkegården inddelt i begravelsesområde, hvor folk skal tage hensyn og en kirkegårdspark til øl og hygge.

Inde i begravelsesområdet i midten af kirkegården er det ikke tilladt at hygge. Til gengæld må man både drikke øl og have det sjovt rundt om i kirkegårdsparken, om det fremgår af kortet. 
Inde i begravelsesområdet i midten af kirkegården er det ikke tilladt at hygge. Til gengæld må man både drikke øl og have det sjovt rundt om i kirkegårdsparken, om det fremgår af kortet. 
Foto: Københavns Kommune

Uopmærksomme gæster

Det er der mange der ikke ved, mærker medarbejderne på kirkegården. Siden maj er der udover daglige mundtlige klager fra pårørende indgivet seks klager. Normalt får de på et år mellem fem og ti:

- Vi oplever, at mange ikke ved, at Assistens faktisk er en aktiv kirkegård, hvor der flere gange om ugen er begravelser og urnenedsættelser, så de der hygger sig kan nogle gange støde de pårørende, hvis de ligger på fællesgraven, når der samtidig er nogen, der vil mindes deres pårørende siger Bianka Saarnak

- De føler ikke, at de oplever den nødvendige respekt fra de der hygger sig og spiser pizza og drikker øl.

Derfor opfordrer Bianka Saarnak kirkegårdens gæster til at være mere opmærksomme på, hvor de hygger sig, og at de kun gør det i store områder af kirkegården, hvor man ikke risikere at støde pårørende:

- Jeg tror ikke, de er klar over det er en aktiv kirkegård. Samtidig tror jeg ikke at nogen gerne vil krænke de døde med vilje jeg tror det er en misforståelse og vi oplever også at folk flytter sig når vi henviser til andre områder. Men hold øje med skiltene, siger hun. 

Mange af gæsterne ved ikke, at der er forskel på områderne, men ifølge medarbejderne på kirkegården, reagerer gæsterne pænt, når de bliver bedt om at tage hensyn. Vi har talt med én af kirkegårdens gæster, der ikke var klar over de forskellige områder, men anerkender at der bør tages hensyn: 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

hjemløs

Hus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere