Før-og-nu-billeder af København hitter

Stadig flere besøger Stadsarkivets hjemmeside. Det er især før-og-nu billeder af København, der vækker stor interesse.

Før-og-nu fotografierne af København blev lanceret på nettet i 2015 som en måde at præsentere byens historiske udvikling.

Stadsarkivet har genfundet motiver fra gamle fotografier og derefter taget billeder af, hvordan de samme gader og steder ser ud i dagens København.

På Stadsarkivets hjemmeside kan de interesserede så selv trække fotografierne ind over hinanden, så nutiden forsvinder til fordel for fortiden.

Fotografierne kan også blandes til ét billede, hvor fortid og nutid smelter sammen - som billedet ovenfor.

Det er afdelingsleder i Københavns Stadsarkiv, Mads Neuhard, der står bag de nutidige billeder af København.

- Når jeg bevæger mig rundt i København har jeg på en måde altid de historiske fotografier med mig i baghovedet. Jeg kan næsten lukke det ene øje og se Københavns gamle volde, når jeg cykler ned af Vester Voldgade. Det er den oplevelse, jeg gerne vil give videre. Oplevelsen af at være forbundet med fortiden, siger Mads Neuhard, i en pressemeddelelse.

Den store interesse for før-og-nu billederne vækker også begejstring hos Københavns kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti.

- For mig er det et klart mål, at kulturhistorien gøres levende og at alle danskere får adgang til hovedstadens historie. Det er i dén grad lykkedes med Stadsarkivets nye initiativer, som de flotte besøgstal også viser. Der­for har jeg også sikret, at Stadsarkivet har fået en million i år til at fremme digitaliseringen af kommunens kultur­historiske samlinger. Så får de mange interesserede en endnu større del af historien at dykke ned i på nettet, siger han i en pressemeddelelse.

Stadsarkivet er allerede i gang med at omsætte pengene til nye muligheder for hjemmesidens brugere, fortæller Mads Neuhard.

- I Stadsarkivet arbejder vi lige nu med at digitalisere udvalgte dele af både Københavns Museums og Stadsarkivets fotosamlinger. Vi glæder os til fremover at kunne lægge endnu flere fotografier og arkivmateriale på nettet. Og så arbejder vi på at bygge en webløsning, hvor brugerne selv kan gå på opdagelse og søge i samlingerne, siger han.
 

Se flere før-og-nu billeder af København her