Nyt projekt: 36.000 nyfødte tilbydes hjerteskanning

Et nyt toårigt projekt med hjerteskanning af babyer skal hjælpe med at afsløre mindre hjertefejl.

Børn, der kommer til verden på et af landets tre største fødesteder, vil fremover blive tilbudt en skanning af hjertet. Skanningen skal hjælpe med at opdage mindre hjertefejl hos de nyfødte. Det skriver Jyllands-Posten onsdag.

Det nye projekt med hjerteskanning varer de næste to år. Det er nyfødte på Rigshospitalet, Herlev-Gentofte Hospital eller Hvidovre-Amager Hospital, der får tilbuddet.

Skanningen skal afsløre små hjertefejl, som er svære at opdage ved graviditetsskanninger, hvor man normalt kan opdage de mest alvorlige hjertefejl.

- Med det nye projekt vil vi få større viden om, hvor udbredte de enkelte hjertesygdomme er, og hvilke sygdomme, der er tale om.

- Og samtidig kan vi sætte ind med opfølgning og forebyggende behandling hos de børn, som får påvist hjertesygdom, siger professor dr.med. Henning Bundgaard fra Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet til Jyllands-Posten.

Han er medinitiativtager på projektet, som også andre læger deltager i. Projektet er den største af sin slags, der bliver gennemført på en så stor gruppe af børn. I alt ventes 36.000 babyer fra de tre hospitaler at blive skannet de næste to år.

Projektet giver ifølge Henning Bundgaard en fantastisk og unik viden om de mange børn, som de også kan følge senere i livet.

Foruden resultaterne fra skanningerne har lægerne informationer om hvert barns forløb gennem graviditetsskanningerne og fødselsforløbet. Derudover bliver der efter fødslerne lavet en række blodprøveudtagelser fra blodet fra navlesnoren.

Hjertefejl er den mest almindelige medfødte sygdom, og årligt fødes 450 børn med en hjertefejl. Det kan for eksempel være små huller i hjertekamrene eller misdannede hjerteklapper.

Selve skanningen er ufarlig og tager omkring ti minutter. Lægerne forventer, at stort set alle forældre vil tage imod tilbuddet om hjerteskanning af deres nyfødte børn.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

Sundhedsmyndighedernes anden storskala-vaccinedag

Her er tre gode råd til at undgå kø til corona-vaccination

Adeas Care

Privathospital får påbud på grund af fejl og mangler

nadia ljungberg lodret

Vaccineret sygeplejerskes coronapas udløber måske snart: "Jeg savner klar besked"

40_percent

playKæmpe nødlager i Greve skal servicere hele EU med værnemidler

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere