Nyt korps af socialrådgivere ud på muslimske friskoler

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation vil med nyt initiativ dæmme op for social kontrol og manglende underretninger på muslimske friskoler.

Står det til et flertal i Københavns Borgerrepræsentation, skal det nu være slut med de mange kedelige historier om social kontrol og manglende underretninger på muslimske friskoler. 

Det skriver Politiken onsdag.

Løsningen er et lille korps af skolesocialrådgivere, der kan tage ud på de mest udsatte skoler, lægge øren til børnenes problemer og hjælpe lærerne med at skabe øget elevtrivsel.

Brev sendt til ministre

Siden 2015 har det i København været muligt for de kommunale folkeskoler at få tilknyttet en skolesocialrådgiver, og det er denne ordning, som et politisk flertal i kommunen nu vil rulle ud til også at gælde privat- og friskoler.

- Vi kan se, at der på de muslimske friskoler er en stor underrepræsentation af indberetninger om børn, der ikke trives. Men vi ved, at disse skolers sociale sammensætning er den samme som i nogle af de folkeskoler, der får megen hjælp fra kommunens side, så vi er bange for, at der på friskolerne er nogle elever, der lige nu ikke får den hjælp, de har brug for, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) til Politiken.

For at være sikker på, at ordningen bliver en succes, har hun netop sendt et brev til de to ansvarlige ministre på området, socialminister Mai Mercado (K) og undervisningsminister Merete Riisager (LA). I brevet beder hun dem om at indrette lovgivningen, så "kommunerne kan pålægge de mest belastede fri- og privatskoler at have en skolesocialrådgiver."

Minister afviser

Men det ønske afviser undervisningsminister Merete Riisager (V):

- Jeg har ingen planer om at ændre friskoleloven i den retning, som borgmesteren foreslår. Hvis der er skoler, der ikke lever op til deres ansvar, har vi et velfungerende tilsyn. Det så vi så sent som i sidste måned, da en københavnsk skole fik frataget støtten. Det er helt afgørende, at problemer på visse muslimske friskoler ikke bruges som undskyldning for at underlægge alle friskoler et helt nyt lag af kommunalt tilsyn. Det kan ingen være tjent med. Allermindst de mange frie grundskoler, der gør det godt, netop fordi de ikke er sovset ind i kommunal regulering,  oplyser hun i et skriftligt svar til Politiken.

Forening hilser initiativ velkommen

I Dansk Friskoleforening, der er medlemsforening for landets små 30 muslimske friskoler, hilser man initiativet om skolesocialrådgivere velkommen. Foreningens formand, Peter Bendix, studser dog over, at det er nødvendigt at lovgive:

- Jeg har ingen forventninger om, at skolerne ikke vil gå frivilligt ind i det. Jeg tror kun, de vil være glade for at få muligheden. På disse skoler er lærere og ledelse jo lige så optaget af børnenes ve og vel som på alle mulige andre skoler. Så jeg kan ikke se, at det skulle være nødvendigt for at kunne komme i gang med at bruge det. Men hvis det er det, der skal til, kan man da godt gøre det, siger Peter Bendix til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik