Nye SAS-aflysninger mandag og tirsdag - over 100.000 passagerer ramt

Over 100.000 passagerer rammes i de kommende dage af flere SAS-aflysninger.

- Der er nogle store rejsedage de næste dage, og derfor vil vi sikre, at folk får informationen ret hurtigt og ikke sidder og afventer derhjemme, siger SAS' pressechef, Mariam Skovfoged, til TV 2. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/arkiv

SAS aflyser over 1200 flyvninger mandag og tirsdag som følge af piloternes strejke.

Det oplyser SAS i en pressemeddelelse.

Strejken i starten af ugen rammer 110.000 passagerer.

61.000 SAS-passagerer må om mandagen spejde langt efter deres afgang, mens det samme gælder for 49.000 om tirsdagen.

Piloterne bliver væk fra cockpittene i hele Skandinavien.

- Der er nogle store rejsedage de næste dage, og derfor vil vi sikre, at folk får informationen ret hurtigt og ikke sidder og afventer derhjemme, siger SAS' pressechef, Mariam Skovfoged, til TV 2.

Fem dages strejke mindst

Søndag strejker piloterne i SAS på tredje døgn.

Imens mødes de danske piloter og får en orientering af deres forhandlere ved bordet efter at forhandlingerne brød sammen natten til fredag.

Men piloternes formand ser ikke en løsning i horisonten.

- Vi har ikke modtaget nogen information om, at der er forhandlinger på vej, siger René Arpe, der både er formand i Dansk Pilotforening og SAS Pilot Group, til TV 2.

Også TV 2's finanskommentator Ole Krohn mener, at sammenbruddet kommer til at vare et stykke tid endnu.

- SAS har ikke fremstrukket en føler til pilotforeningen, og der er heller ingen føler den anden vej rundt, og det vil sige, vi skal et stykke ind i næste uge. Det er spildt mælk denne weekend og mandagen nu også, siger han.

Strid om arbejdstid og løn

I overskrifter er det en strid om arbejdstid og løn mellem piloterne og SAS, der betyder, at piloterne er blevet væk fra arbejdet siden natten til fredag.

I 2017 indgik SAS og piloterne en historisk lang overenskomst på tre år, men efter to år opsagde pilotforeningen den. Den 2. april - to dage efter overenskomsten hørte op - meddelte SAS Pilot Group, at forhandlingerne om en ny overenskomst var brudt sammen, og at man ville strejke fra midnat mellem torsdag 25. april og fredag 26. april.

Tre dage med aflysninger

I alt har strejken påvirket 170.000 passagerer siden fredag morgen. Alene søndag forventes 64.000 passagerer at stå med billet til en strejkeramt afgang.

Begge parter har tavshedspligt om forhandlingerne, mens de står på. SAS sagde dog torsdag, at piloternes krav er "skyhøje" og "uansvarlige".

Piloterne ønsker blandt andet en større grad af forudsigelighed i forhold til, hvornår de skal arbejde. Ifølge piloterne har de kun en friweekend om måneden og risikerer at skulle arbejde op til syv weekender i træk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik