Nye retssager om indgreb mod Tibet-flag er på vej

Københavns Politi skal i en ny retssag forklare, hvorfor fredelige personer blev hindret i at vise det tibetanske flag under en kinesiske politikers besøg i 2013.

Tirsdag fastslog Østre Landsret at det var ulovligt da politiet greb ind i enstribe tilfælde under den kinesiske præsidents besøg i juni 2012.

Flere borgere blev forhindret i at vifte med Tibets flag. En af dem blev ovenikøbet udsat for en ulovlig frihedsberøvelse, har retten konkluderet.

Betjentene "udfoldede bestræbelser" for at hindre personer i at vise flaget for præsidenten, lyder det i dommen.

Næste akt i retten drejer sig om et besøg i juni 2013 af den højtstående kinesiske politiker Yu Zhengsheng.

- Vi er ved at forberede sagerne, siger Tobias Stadarfeld Jensen fra advokatkontoret Bonnez og Ziebe.

- Der vil blive tale om et krav om godtgørelse, fordi politiet har handlet i strid med den europæiske menneskerettighedskonvention og grundloven, forklarer han.

Påstanden er, at politiet krænkede borgernes ytringsfrihed.

I det ene tilfælde - det var grundlovsdag - kørte en motorcykelbetjent tæt op foran Jens Christian Nielsen, der stod i et vejkryds ved Avedøreværket. Dermed sørgede politiet for, at den prominente gæst ikke kunne se Nielsens to flag, har han fortalt.

I det andet greb politiet ind, da Luna Pedersen lynede sin trøje ned ved Christiansborg, så man kunne se hendes T-shirt med det tibetanske flag.

"Hey, hey ... vend hende om, vend hende," råbte en politibetjent til en kollega, har Støttekomiteen for Tibet fortalt. Straks efter blev hun bortvist.

Under det kinesiske besøg i 2013 fjernede politiet ligeledes to personer fra Falun Gong, der stod i deres markante gule trøjer ved Amalienborg Slotsplads. Den ene er en 87-årig mand, og den anden er en kvindelig pensionist.

Disse to personer forsøger at få fri proces til at føre retssagen om blandt andet krænkelse af ytringsfrihed, oplyser Tobias Stadarfeld Jensen.

Tilsyneladende har ordensmagten skiftet kurs på grund af erfaringerne med statsbesøget i 2012.

I hvert fald har Københavns Politi for nogle dage siden fortalt Justitsministeriet, at betjente nu nøje instrueres om, at de ikke må hindre borgernes lovlige aktiviteter. Det fremgår af en orientering af Folketingets retsudvalg.

Støttekomiteen for Tibet har klaget til flere myndigheder over indgrebene. Endnu er der ikke kommet en beklagelse eller en undskyldning fra politiet, oplyser formand Anders Højmark Andersen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

20210424-101409-L-1920x1279we

playBeboere i Fredens Havn taber sag - skal fjerne både

Helsingør hærværk 1

playHærværk mod Helsingør Rådhus: ”Det er noget regulært svineri”

Beand Nørrebro

Igen: Nørrebro ramt af brande

politi demo

playPolitiet massivt til stede efter uro i København - en anholdt for stenkast

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere