Ny Vesterbro-aktie skal redde socialt udsatte

Med den ny Vesterbro-aktien kan du investere i socialt udsatte medborgere. Rådet for Socialt Udsatte er ikke begejstret.

De op mod 40 daglige brugere af værestedet Gang i Gaden på Vesterbro i København gruer for, hvad der skal ske med stedet efter nytår:

- Hele min familie er her ikke mere. Så jeg har kun en god kammerat tilbage, ikk´? Derfor er det her mit faste holdepunkt i hverdagen. Jeg kan sgu ikke undvære det, du. Det kan jeg ikke. Jeg ville blive meget trist, hvis det her skulle lukke, siger 66-årige Ivan Larsen, som er kommet i værestedet gennem mange år.

quote Vi vil også gerne fortælle fællesskabet her på Vesterbro, at man kan investere i socialt udsatte mennesker, man kan investere i social progression og man kan investere i fællesskab.

Margrethe Wivel, forstander for Settlementet 

Overalt i Hovedstadsområdet er væresteder for socialt udsatte igen og igen på dagsordenen. Nøgleordene er penge, penge og penge. Kommuner skal spare. Satspuljemidler ophører. Væresteder kæmper for finansiering, som skal sikre overlevelse.

 

Værestedet Gang i Gaden på Istedgade 114 på Vesterbro er et af de lukningstruede væresteder. Ved årets udgang mister det sin statslige satspuljefinansiering. Og det betyder lukning, hvis det ikke lykkes at finde finansiering andetsteds. Og Københavns Kommune har i første omgang ingen penge i budgettet til at reddet værestedet.

- Vi vil gerne fortælle fællesskabet her på Vesterbro, at man kan investere i socialt udsatte mennesker, lyder det fra Settlementets forstander, Margrethe Wivel
- Vi vil gerne fortælle fællesskabet her på Vesterbro, at man kan investere i socialt udsatte mennesker, lyder det fra Settlementets forstander, Margrethe Wivel

Det har fået folkene bag til at etablere Vesterbroaktien, som både private og virksomheder kan købe for henholdsvis 158,- kr. og 1580,- kr. Prisen på aktien tager udgangspunkt i det beløb, som hver enkelt bruger koster om dagen - nemlig 158,- kr.

- En aktie betyder, at det er noget man investerer i. Og vi vil også gerne fortælle fællesskabet her på Vesterbro, at man kan investere i socialt udsatte mennesker, man kan investere i social progression og man kan investere i fællesskab, siger Margrethe Wivel, som er forstander på Settlementet - et bredt dækkende netværk for socialt udsatte borgere på Vesterbro.

Vesterbroaktien

Umuligt at løfte tilbud med indsamlinger

Rådet for Socialt Udsatte tror fremtiden byder på mere af samme slags:

- Jeg tror, at en lang række organisationer – både af økonomiske grunde, men måske også for at forankre det lidt mere lokalt vil forsøge sig med sådanne ting her, siger rådets formand, Jann Sjursen

Han tvivler dog på, at ideen er gangbar på længere sigt:

- Det er fint nok, at man prøver det, men mange af de indsatser, socialt udsatte har brug for – uanset at det er frivillige organisationer, der står for dem – de bør faktisk være finansieret offentligt, fordi det bliver umuligt at løfte alle de tilbud og sikre dem fremadrettet, hvis det skal ske via indsamling. Det tror jeg simpelthen ikke, der er basis for. Desværre, siger Jann Sjursen.

- Når finansieringen udebliver, er man meget tæt på at smide barnet ud med badevandet i den forstand, at så må aktiviteterne lukke ned. Og det kan jo være en stor og meget negativ forandring i udsatte borgeres menneskeliv. Når man igangsætter aktiviteter af den her slags, burde der lægges klare planer for, hvordan de bliver forankret efterfølgende – inden man sætter det i gang. Måske med aftale med kommuner eller anden vis, siger formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jan Sjursen.

Brugerne af Gang i Gaden ønsker bare, at stedet overlever:

- Jeg kan forestille mig, at der vil være mange, som vil blive tabt på gulvet. De vil ryge ned i en kategori, hvor der skal meget til at få dem op igen.

- Jeg kan forestille mig, at der vil være mange, som vil blive tabt på gulvet. De vil ryge ned i en kategori, hvor der skal meget til at få dem op igen, siger Lonnie Burnæs, en af værestedets daglige brugere.
- Jeg kan forestille mig, at der vil være mange, som vil blive tabt på gulvet. De vil ryge ned i en kategori, hvor der skal meget til at få dem op igen, siger Lonnie Burnæs, en af værestedets daglige brugere.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere