Ny teknologi: Nu kan laboranter slippe for pipette-smerter

En robotprofessor fra IT-Universitet i København har opfundet en robot, der kan hjælpe laboranter, der får skader af at pipettere i flere timer.

Der er godt nyt til laboranter og bioanalytikere, for en professor på IT-Universitet i København har opfundet en ny robot, der kan give personer, der arbejder i laboratorier, færre smerter.

Ifølge Forskningscenter for Arbejdsmiljø oplevede hele 37 procent af alle laboranter i 2016 at have smerter flere gange om ugen på grund af deres arbejde.

Men det skal den nye opfindelse råde bod på, som professor på IT-universitetet i København, Kasper Støy, er hjernen bag.

- Det er med stolthed - og med noget spænding - at se om folk rent faktisk, får den glæde, som vi håber på. Når man er robotprofessor, og kommer ud og ser, at folk laver noget, som nemt kan automatiseres, så bliver man lidt frustreret og frustreret nok til at man starter en virksomhed, siger Kasper Støy, der er direktør for virksomheden Flow Robotics.

Kasper Støy har udviklet en robot, der letter laboranters arbejde, så de undgår at få skader i hænder, arme og skuldre.
Kasper Støy har udviklet en robot, der letter laboranters arbejde, så de undgår at få skader i hænder, arme og skuldre.
Foto: TV 2 Kosmopol

Sparer mange timers arbejde

Den nye robot kan spare blandt andet laboranter for mange timers arbejde ved at gøre det såkaldte pipetteringsarbejde for dem. Og det er også noget, der kommer p.hd.-studerende til gode.

DTU i Lyngby er de nogle af de første, der har fået fingrene i den nye robot, og TV 2 Lorry var med, da den blev afprøvet.

I stedet for at Amalie Kai Bentzen skal gentage den samme bevægelse time efter time, når hun pipetterer, kan robotten gøre det for hende, både hurtigere og mere fleksibelt end man kan i dag.

- Nu er jeg lige kommet i gang med at bruge den, men det er med virkelig store forventninger, fordi vi normalt laver alt det her pipettering selv i hånden, siger Amalie Kai Bentzen, der er p.hd.-studerende på DTU.

hænder, arme og skuldre.
hænder, arme og skuldre.
Foto: TV 2 Kosmopol

Mange skader hos medarbejdere

De mange skader og smerter kender de alt til her hos virksomheden Dandiag, der tester pipetter.

- Det kan være håndskader, hvor folk mærker det i hænderne. Vi har en kollega som har været opereret i skuldrene, og vi har også medarbejdere, som mærker det i muskulaturen i armene, fortæller Erling Tørnes Nielsen, der er teknisk leder hos Dandiag.

Kasper Støy, der er professor på IT-universitetet i København, er også direktør for den københavnske virksomhed Flow Robotics, der tæller 10 medarbejdere, og som blot har eksisteret få år.

Vil opfinde nye ting

Kasper Støy er dog ingen ubekendt faktor. Tilbage i 2005 var han med til at stifte Universal Robots, som i dag er et verdensomspændende firma. Kasper Strøy forlod dog selskabet tilbage i 2007.

Nu bruger han sine kræfter på at udvikle løsninger. Og den nye robot er ved at være klar til at blive taget i brug. Robotten er stadig kun en prototype, men fra september står den endelige version klar.

Hvis opfindelsen skal ekspandere videre ud i det store udland, så bliver det dog ikke med Kasper Støy ved roret.

Han vil meget hellere hoppe videre til et nyt projekt og skabe nye løsninger, lyder det fra robotprofessoren.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik