Ny teateraftale slagter to populære københavnske børneteatre

I eftermiddags har Kultur og Fritidsudvalget i København overraskende besluttet at nedlægge støtten til Anemone Teatret og Zangenbergs teater

Det sker som en del af aftalen om små storbyteatre, hvor udvalget har besluttet, hvilke teatre der skal være med i den lille storbyteaterordning for perioden 2017-2020 samt størrelsen af disse teatres tilskud.

Hidtil har Anemone Teatret modtaget 2,8 millioner kroner i støtte årligt.

Skuffelsen og frustrationen var tydelig da Anemone Teatret fik den uventede besked her til aften:

- Det er meget chokerende, og vi har svært ved at forstå det. Det kommer fuldstændig bag på os, siger den ene af Anemoneteatrets to ledere, Lisbet Lipschitz, til TV2 LORRY. 

Anemone Teatrets anden leder, Albert Nielsen,  understreger dog , at Anemone Teatret vil kæmpe videre:

-Vi lægger os ikke ned, siger han.

 
 
Foto: TV2 Lorry

29 teatre har søgt om at være med i støtteordningen, hvoraf 14 bliver tilgodeset. I den nuværende støtteperiode har de to børneteatre Anemone Teateret og Zangenbergs Teater været med i ordningen, men fra næste år ryger de to teatre helt ud af ordningen, og får fremover ikke længere tilskud gennem ordningen.

Et flertal af Kultur- og Fritidsudvalget forsvarer beslutningen med, at der fremover skal sikres økonomiske midler til københavnske teatre, der rent geografisk befinder sig andre steder end i indre by.

Venstres medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Borgerrepræsentation, Jens-Kristian Lütken, kalder det et kæmpe svigt, at et flertal har besluttet at fjerne støtten til Anemone Teatret og Zangenbergs Teater

- Det er ubegribeligt, hvordan de øvrige partier har skåret støtten til de populære børneteatre for i stedet at smøre et tyndt lag støtte ud over en række eksperimenterende teatre med få publikummer. Der er ærgerligt, at det københavnske teatertilbud nu bliver meget mere smalt og elitært, fremfor at være for alle københavnere uanset alder, siger Jens-Kristian Lütken, Venstre.

Københavns Kulturborgmester, Carl Christian Ebbesen, Dansk Folkeparti, er dog yderst tilfreds med den indgåede aftale.

 -  Der er 29 teatre, som har søgt om støtte. De er dygtige, kreative og kommer med noget fornyelse. Ud af dem har vi valgt at støtte en række nye teatre, og det betyder så, at der er to teatre, som ikke er her længere. Men jeg er sikker på, at når der er gået et års tid, så vil københavnerne se, at det her er den rigtige beslutning, siger Carl Christian Ebbesen til TV2 LORRY.

I alt er puljen til små storbyteatre på 43 mio. kr. om året de næste fire år. Puljen dækkes med 2/3 dele fra Københavns Kommune og resten fra Kulturministeriet.  

Anemone Teatret har lavet børneteater og fået støtte i 30 år, og er ligesom Zangenbergs Teater afhængige af tilskuddet. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

_K0A1491_1

playBunker har stået tom siden Anden Verdenskrig: Danner nu ramme om helt nye oplevelser

60_percent

playOplev naturen: Sådan kan du fange fuglenes sang med en byg selv-optager

loft

Anne købte lejlighed med ekstraordinært loft - nu giver hun det væk

Plejehjemsklovn1

playCirkusklovne måtte ikke optræde. Så lejede de en lift og steg til vejrs

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere