Ny stor plan skal få flere københavnske indvandrere i job

Politikerne i København har mandag stemt om at godkende en ny stor integrationsplan. Her afsættes der årligt 11. mio. kr. som skal få flere i job og bekæmpe diskrimination.

En ny stor fireårig integrationsplan i Københavns Kommune skal nu gøre op med den skævvridning, der lige nu er mellem københavnerne med dansk baggrund og københavnerne med minoritetsbaggrund. 

Hvis man kigger nærmere på tallene viser de, at 53 procent af københavnerne med mioritetsbaggrund er ude i arbejde. Til sammenligning har 77 procent af københavnerne med dansk baggrund et arbejde.

Det er netop denne store forskel, som den nye store integrationsplan skal forsøge at gøre op med. 

Mandag aften er medlemmerne i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blevet enige om at godkende planen.

Nøgletal fra integrationshandleplanen

Flere i arbejde og bekæmpelse af diskrimination 

Dermed  afsætter Københavns Kommune 11 millioner kroner årligt til integrationsarbejdet over de næste fire år. 

Disse penge skal bruges på syv forskellige indsatser. 

quote Men jeg ville samtidig ønske, at vi kunne bruge skatteborgernes penge anderledes.

Christopher Røhl Andersen (R), medlem af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Flest penge skal bruges på at få flere i job. Lige nu er der næsten dobbelt så mange københavnere med minoritetsbaggrund, som er på midlertidig forsøgelse end københavnere med dansk baggrund. Til dette er der årligt afsat 3,3 millioner kroner. 

Yderligere skal der også bruges 0,8 millioner kroner årligt på at gøre op den diskrimination, som 15 procent af københavnere med minoritetsbaggrund i dag oplever ude på deres arbejdsplads. 

Her lægges der blandt andet op til, at virksomheder skal kunne få et kursus- og rådgivningstilbud. Men dette mener alle medlemmer af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ikke, at man burde bruge penge på.

Kort nyt

- Jeg synes generelt, at snittet i integrationshandleplanen ligger meget godt. Men jeg ville samtidig ønske, at vi kunne bruge skatteborgernes penge anderledes, siger Christopher Røhl Andersen (R), og fortsætter: 

- Hvis man kigger på de penge, der afsættes til bekæmpelsen af ubevidst diskrimination, så er det godt at investere i at få alle med. Men det er ærgeligt, at vi skal rydde op for den tone, som har hersket gennem 20 år i folketingsdebatten. Det er partierne på højrefløjen, som sender ansvaret videre til alle. 

 
 
Foto: Grafik: Andreas Hein

Stort behov for ændringer 

Der er også afsat 2,5 millioner kroner årligt til at få flere kvinder med minoritetsbaggrund ind på arbejdsmarkedet.

Dette skyldes, at det særligt er kvinderne, som trækker det generelle tal op for københavnere med minoritetsbaggrund, der er arbejdsløse. Hele syv procent af kvinderne er lige nu på kontanthjælp.  

quote Vi er rørende enige om, at vi skal lave om på, hvordan det er i dag.

Helle Bonnesen (K), medlem af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Et andet fokus i integrationshandleplanen bliver, at der i fremtiden skal kunne tilbydes flere lære- og elevpladser samt fritidjob til unge københavnere med minoritetsbaggrund. Tilsammen afsættes 2,4 millioner kroner årligt til dette, hvilket vækker stor begejstring hos De Radikale i udvalget.

Også Helle Bonnesen (K) er godt tilfreds med integrationsplanen, som skaber effektiviseringer. 

- Umiddelbart synes jeg, at handleplanen er temmelig gennemarbejdet, så mit udgangspunkt er at stemme ja. Der er mange vigtige ting, som blandt andet at sikre nemmere processer for den enkelte borger, så man ikke skal igennem så mange instanser, men også at få et mere tåleligt arbejdsklima. Det her område, har har haltet efter i årevis, så det er massevis at tage fat på, siger hun og tilføjer:

- Vi er rørende enige om, at vi skal lave om på, hvordan det er i dag. Vi er lidt uenige om, hvor hurtigt et tempo at indsatserne så skal foldes ud i, men det er meget vigtigt, at vi får lavet en samlet hel plan, siger Helle Bonnesen (K). 

Formålet med integrationshandleplanen er, at:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

tomme tog

Rejsende kan ikke få plads trods halvtomme tog - pladsbilletter bliver ikke brugt

Lynghøjskolen Roskilde

Forældre banker i bordet: Kommune vil have vendeplads og boliger på skoles grønne område

politi 112 politibil

Stort fald i kriminalitet begået af indvandrere i nordsjællandsk kommune

lynetteholm

Nu skal eksperter udrede fakta om Lynetteholm-projekt for politikerne

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere