Ny plan skal nedbringe antallet af aflyste hjerteoperationer

Knap 700 hjerteoperationer er blevet aflyst på Rigshospitalet i løbet af tre år. Det er for mange, og det skal gøres bedre, lyder det i en orientering.

Hjertecenteret på Rigshospitalet præsenterer nu en plan for, hvordan man kan reducere antallet af aflyste hjerteoperationer. 

Det fremgår af en orientering til politikerne i Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden. 

700 udsatte operationer

Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden har bedt om en orientering om sagen efter en artikelrække i Berlingske Tidende.

I orienteringen fra Hjertecenteret på Rigshospitalet fremgår antallet af aflyste og udskudte hjerteoperationer, der løber op i knap 700 i perioden 2014-2016.

Årsagerne til de mange aflyste operationer er først og fremmest akutte patienter, som der har været behov for at behandle først, mangel på opvågningskapacitet og sygdom hos personalet. 

Færre aflysninger i Aarhus

Aarhus Universitetshospital er blevet brugt som sammenligningsgrundlag. Her blev planlagte hjerteoperationer kun udsat 1-2 gange om måneden sidste år.

Det bliver også adresseret i orienteringen, hvor der står der, at Hjertecenteret på Rigshospitalet opererer betydeligt flere patienter, end det er tilfældet på de øvrige hjertecentre i Danmark, og at den akutte andel er større - men: 

- Det ændrer ikke ved, at antallet af udsættelser i Hjertecenteret er alt for stort. Det er ikke den kvalitet, som Rigshospitalets Hjertecenter ønsker at være kendt for. Udsættelser kan være psykisk belastende for patienter og pårørende og Hjertecenteret anerkender, at det både kan og skal gøres bedre, står der i orienteringen.  

Antallet af aflysninger skal ned

Rigshospitalet vil nu arbejde på at få antallet af aflyste operationer bragt ned.

Ifølge orienteringen til politikerne skal det ske ved at øge kapaciteten i den behandlingsenhed, der er dedikeret til de planlagte operationer.

Desuden arbejder Rigshospitalet med at forbedre patient-flowet og de tidspunkter i indlæggelsesforløbene, der skaber flaskehalse.

Rigshospitalet forventer, at betydeligt færre hjerteoperationer vil blive aflyst fremover. Politikerne har bedt om at følge udviklingen løbende. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

KOL-træning

Ulla er en sårbar patient: Nu holdes hun i live igennem skærmen

Tina Heide 2

Hun har OCD: Corona forværrer hendes helvede

Rigshospitalet

Flere børn indlagt med skoldninger – nu kommer overlæge med opfordring

Senfølgeklinik

playKom med på senfølgeklinik: Trine fik covid-19 i marts, men føler sig stadig ikke frisk

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere