Ny katastrofefilm: Sådan ser København ud i 2095

I filmen QEDA giver instruktør Max Kestner sit bud på, hvad der er tilbage af København efter en omfattende miljøkatastrofe.

Hvordan mon København vil se ud i år 2095?

I den nye danske science fiction-film QEDA, der får premiere onsdag, ser det ikke alt for godt ud.

Vandstanden i havene er steget, alt naturligt ferskvand er forsvundet, og det samme er klodens planter og dyr.

København er dog en af de få byer, der har overlevet oversvømmelserne. Men de overlevende er nødt til at leve bag høje dæmninger i et barskt miljø med hyppige saltstorme, forgiftninger og under stadige angreb fra omgivende territorier. 

Det er den danske instruktør Max Kestner, som står bag filmen, hvor København er blevet genskabt i en dystopisk version af sig selv:

- Jeg ville gerne skabe et København, som er forandret. Men til en grad, hvor det stadig kunne genkendes, siger Max Kestner til TV 2 Lorry.

Kreativt til værks

Det er første gang i tyve år, at en dansk science fiction film ser dagens lys. Og med et budget, der ligger noget under de største amerikanske film i genren, har man været nødt til at gå kreativt til værks.

Det fortæller Martin Madsen, der har stået bag visual effects på QEDA.

- Faktisk har vi lavet et setup, hvor vi har lavet al vores visual effects-arbejde, allerede før vi startede vores arbejde. Så har vi projekteret det op på et lærred, som er over 50 meter bredt og går i en rundbue rundt om settet,  Så når man er på settet, så alt det, man ser ud, det ser man ud i denne her verden, som er fremtiden, fortæller han til TV 2 Lorry.

En øjenåbner

I filmen møder vi tidsrejsende agenter, som søger at redde et oversvømmet København, der er på randen af kollaps på grund af mangel på rent drikkevand.

Skuespiller Carsten Bjørnlund spiller hovedrollen som forskeren og familiefaren, Fang Rung. Han rejser i filmen tilbage til 2017 for at finde en DNA-sekvens, som kan stoppe den globale saltforurening.

For Carsten Bjørnlund har filmen været en øjenåbner:

- En ting, som filmen har været med til at gøre for mig, har været, at jeg forholder mig måske endnu mere, end jeg gjorde i forvejen, til hvad det er for nogle aftryk, man sætter i verden. Både i forhold til sine børn og sin omgangskreds. Men også i forhold til kloden og fællesskabet, siger han til TV 2 Lorry.

Men selvom QEDA er et bud på, hvor galt det kan gå, hvis den den store miljøkrise skulle ramme. Så minder instruktør Max Kestner om, at man skal huske, at en film bare er en film.

- Men du må godt gå ud med en følelse af, at øjeblikket er vigtigt, og du bestemmer selv, hvordan din fremtid bliver, siger han.

Se et nyhedsindslag om filmen øverst i artiklen!


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik