Ny frontfigur for Enhedslisten - men politikken er den samme

Medlemmerne af Enhedslisten har i dag udråbt Ninna Hedeager Olsen som ny spidskandidat for partiet i København. Til stor overraskelse for de fleste.

Når Enhedslisten til efteråret skal i kamp om borgernes stemmer til kommunalvalget, bliver det med en ny spidskandidat i front for partiet i København.

Partiets nuværende spidskandidat i København er teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, som grundet partiets rotationsprincip ikke stiller op til næste kommunalvalg.

quote Jeg stemmer på dig! Det synes jeg også, alle andre skal gøre.

Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslisten

De fleste havde derfor nok regnet med, at partiets gruppeformand på Københavns Rådhus, Rikke Lauritzen, ville tage over, som partiets top på Christiansborg også havde opfordret til.

- Jeg stemmer på dig! Det synes jeg også, alle andre skal gøre, skrev Johanne Schmidt-Nielsen på sin Facebookprofil i starten af februar om gruppeformanden Rikke Lauritzen.

Medlemmerne ville det anderledes

Et andet af partiets folketingsmedlemmer, Stine Brix, havde også offentligt erklæret sin støtte til Rikke Lauritzen på Facebook tilbage i januar måned.

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi giver hende et stærkt mandat, så husk at sætte kryds ved hende, når du skal vælge mellem alle de mange gode kandidater, skrev hun.

Men sådan skulle det ikke gå. Medlemmerne ville det anderledes, og ved dagens generalforsamling i Enhedslisten i København blev blev sløret løftet for medlemmernes stemmer ved en urafstemning, hvor Ninna Hedeager Olsen løb med flest stemmer.

Samme politik

Dermed bliver den 36-årige nørrebrogenser partiets nye spidskandidat til kommunalvalget i november 2017, mens Rikke Lauritzen må nøjes med at være nummer fire på partiets liste.

Ninna Hedeager Olsen har været medlem af Borgerrepræsentationen siden valget i 2013 og sidder i beskæftigelses- og integrationsudvalget. Men selv om hun er ny som frontfigur, bliver der ikke tale om nogen ny politisk linje. 

quote Der kommer ikke til at være en kæmpe forskel på Enhedslistens politik før og nu. Vi er et kollektivt parti.

Ninna Hedeager Olsen, borgmesterkandidat for Enhedslisten i København

- Der kommer ikke til at være en kæmpe forskel på Enhedslistens politik før og nu. Vi er et kollektivt parti. Morten (Kabell, red.) og jeg er to personer, men politikken er den samme, siger hun, da TV 2 Lorry møder hende lørdag eftermiddag kort efter afstemningen. 

Hun er klar over, at det er store sko, hun fylder ud som politisk leder af det næststørste parti i Borgerrepræsentationen. 

- Det bliver en kæmpe stor opgave – og det er med kæmpe ærefrygt, at jeg overtager opgaven. Jeg håber, jeg kommer til at gøre det lige så godt som ham, siger hun, der håber på fremgang ved valget - så partiet får valgt flere end de nuværende 11 mandater.

Terrordømt på listen

Hun er efter eget udsagn for ung til at være medlem af nogen fraktion i partiet, der blev dannet i 1990, da hun var 10 år  - og hun vil arbejde for velkendte mærkesager.

- Da jeg stillede op i 2009 var det for at kæmpe for København og for ordentlige forhold for de mennesker, der bor i København, ordentlige forhold for syge og arbejdsløse og for et grønnere København. De kampe kæmper jeg stadig, siger hun. 

Partiets nye nummer to på listen er 44-årige Ulrik Kohl, som også sidder i Borgerrepræsentationen og er medlem af samme udvalg som sin spidskandidat.

Sammen med resten af aktivisterne i tøjfirmaet Fighters + Lovers blev han tilbage i 2009 dømt for at støtte terror. Fighters + Lovers sendte nemlig penge til den colombianske organisation FARC og den palæstinensiske organisation PFLP. Begge organisationer er på terrorlisterne i både USA og EU.

Nummer tre på listen bliver 34-årige Carlotte Lund, som er partiets ordfører for sundhed og omsorg på Københavns Rådhus. Nummer fem bliver den 54-årige gymnasielærer Gorm Gunnarsen fra Amager.

Sidst på top-6 listen har Enhedslistens medlemmer stemt den 51-årige og tidligere bz'er Gyda Heding ind, som senest har skabt debat med sine udtalelser om forståelse for hærværksepisoderne i forbindelse med demonstrationen på 10-årsdagen for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69.

Enhedslistens hidtidige politiske leder, Morten Kabell, siger nu farvel til politik. 

- Jeg skal ud og have mig et arbejde, som intet har med politik at gøre. Nogle vil kalde det et rigtigt arbejde. Jeg skal prøve for første gang i 20 år at arbejde 37 timer om ugen. Jeg er begyndt at kigge på, hvordan verden ser ud, og om nogen vil en med min baggrund og den viden, som man samler op på rådhuset gennem så mange år som borgmester, siger han til Berlingske.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20201019-130444-2-1920x1280we

Overborgmester undskylder for Frank Jensens krænkelser

Emil

Over 19.000 bakker Emil op: Offentligt ansatte skal have navnebeskyttelse

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

vote-helsignoer.jpg

Kommunalvalget i Helsingør bliver en gyser

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere