Ny bolig skal have lift - selvom der ikke bor handicappede

Ingen af beboerne i nybyggede ejerlejligheder i Københavns Nordvestkvarter er handicappede. Alligevel har alle elektronisk lift til kørestole i entréen.

01:59

Ingen af beboerne i seks nybyggede lejligheder på Thoravej i Københavns Nordvestkvarter er handicappede.

Alligevel må de til deres store overraskelse finde sig i en elektrisk rampe til kørestole og en lang rampe ud til haveanlægget. Beboerne i ejerforeningen Thorasvej 20 i er mildest talt uforstående over de strenge krav i bygningsreglementet:

- Vi synes alle, det er lidt ude på overdrevet, fordi det er jo ikke en bolig, man vil bo i med handicap. Det er jo et treplans rækkehus, og der er ikke nogen lift til de andre etager, så det er kun i de tilfælde, at nogen skulle komme på besøg, siger formand Jens Olav Dahlgaard.

Læs også Ditte hænger rundt i byen med et budskab: Jeg er mere end en sygdom

Fravalgt, hvis man kunne

Og det er da også et iøjnefaldende syn, man møder, når man træder ind i lejligheden.

Til højre på væggen i entréen er der monteret en stor elektrisk, kædedrevet lift til kørestole, som skal sikre adgang ad de seks trin på til første plan i lejligheden.

De strenge regler skal sikre, at alle i husstanden i tilfælde af handicap fremover har adgang til at bo på en etage med med adgang til både toilet og køkken.

Og går man om i gården er de oprindelige seperate nedgange til græsplænen erstattet af et gelænder, hvor der nedenfor løber en lang rampe til kørestole. 

Læs også Stjal 100.000 fra handicappet: "Gid de får mange år i spjældet"

- Det var et krav fra kommunen til bygherre. Vi havde naturligvis fravalgt det, hvis vi havde haft muligheden, siger Jens Olav Dahlgaard.

Rigide regler er til for en grund

Da der er tale om nybyggeri, er der en lang række lovgivningsmæssige krav til tilgængelighed, som skal sikre adgang for handicappede. Både handicappede, som kommer på besøg, men også beboere af de enkelte lejligheder, som måtte erhverve sig et handicap i fremtiden.

Kort fortalt skal der være niveaufri adgang til alle indgange i nybyggede lejligheder. Og hvis der ikke er elevator eller niveaufri adgang fra gadeplan, må bygherre ty til andre løsninger, hvilket altså har været nødvendigt i ejendommen på Thoravej. 

Læs også Udviklingshæmmede holder styr på valget i København

Og selv om det umiddelbart kan virke som rigide regler, er det regler, som en lang række danske handicaporganisationer priser højt:

- Man skal kunne være en del af det sociale liv, selvom man af den ene eller anden grund mister evnen til at stå på to ben. Det er en kæmpe hændelse for alle os, som kommer ud for et senhandicap - eksempelvis havner i kørestol i en sen alder, siger medlem af Københavns Handicap Råd og medlem af Bygge- og Trafikpolitisk Udvalg i Dansk Handicapforbund, Sven Knudsen.

00:33

Handicaporganisationer glade for bygningsreglement, der sikrer ramper og ordentlige adgangsforhold.

Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik