Ny bog skal hjælpe unge kræftramte

En ny bog målrettet unge kræftramte blev lanceret i dag. Og det har været en mangelvare, siger både patienter og personale.

I dag var der musik, mad, taler og masser af gæster på Kræftværket på Rigshospitalet. Her var både personale, patienter og deres familier samlet for at fejre lanceringen af en ny, omfattende guide til unge kræftramte. 

Der findes i forvejen meget information om kræft, men ikke skrevet til de unge.

quote Det er jo faktisk en lille bibel, hvor man har det hele samlet. Alt fra det praktiske og økonomiske, lovgivning og hvad man har krav på, men også alt det følelsesmæssige, om hvad man går går igennem.

Stinne Leth-Jensen, Kræftpatient, Rigshospitalet

- Jeg har været sygeplejerske i mange år, og jeg har udleveret så mange tarvelige pjecer - set med unge øjne - og derfor er det helt enestående, at vi for første gang i Danmark kan give unge med kræft noget materiale, som de selv har efterspurgt, og som de i den grad selv har været med til at sætte deres aftryk i, siger Maiken Hjerming, ungekoordinator for unge med kræft på Rigshospitalet. 

Bogen hedder "Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?", og den udkommer både digitalt og fysisk. Den skal gives til de 1.400 unge i alderen 15-39, der hvert år bliver diagnosticeret med en kræftdiagnose.

Der manglede ungt materiale

27-årige Stinne Leth-Jensen fra København fik i februar konstateret tarmkræft. Hun er blevet opereret af flere omgange og er nu i gang med kemobehandling. Undervejs har hun manglet netop en bog som den, der blev lanceret i dag.

- I mit tilfælde fik jeg konstateret tarmkræft, og det er en lidt ældre målgruppe, så jeg følte mig en smule malplaceret og har faktisk stadig en masse foldere derhjemme, som jeg ikke rigtig kan identificere mig med, siger Stinne Leth-Jensen, der deltog i fejringen i dag.

quote Det er helt enestående, at vi for første gang i Danmark kan give unge med kræft noget materiale, som de selv har efterspurgt.

Maiken Hjerming, ungekoordinator for unge med kræft, Rigshospitalet

Hun har endnu ikke haft mulighed for at læse bogen grundigt igennem, men det ser hun frem til. 

- Det er jo faktisk en lille bibel, hvor man har det hele samlet. Alt fra det praktiske og økonomiske, lovgivning og hvad man har krav på, men også alt det følelsesmæssige, om hvad man går går igennem, siger hun og fortsætter: 

- Og så kan man læse om andre gode historier, og det er jo også det, man har brug for som kræftpatient. At man ikke altid hører alle de triste historier, som der selvfølgelig er, men man har også brug for som ung at få de gode historier at høre, sige Stinne Leth-Jensen.

Det er Rigshospitalet, Kræftens Bekæmpelse og Ung Kræft, der står bag guiden. Unge med kræft har deltaget i workshops og fortalt, hvad de havde brug for at vide, da de fik diagnosen, og det har dannet basis for indholdet.

  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik