Nu skal der brygges øl i Botanisk Have

Den sidste måneds tid har Botanisk Have trådt deres første spæde skridt på vejen mod den ædle kunst at brygge øl.

Det er meget mere end humle, der gror i Botanisk Have. Salvie, enebær og timian er alle kendte urter og planter, der er og har været vigtige ingredienser - lige siden vikingetiden - når der skulle brygges øl.

- Det er vigtigt, at vi laver noget her i Botanisk Have, der fortæller om de her planter og blomster. For som forskere vil vi gerne formidle vores forskning til havens gæster. Her kan vi fortælle om, hvordan man har brugt og bruger de her mange forskellige planter til ølbrygning, siger Natalie Iwanycki Ahlstrand, der er botaniker og forsker ved Statens Naturhistoriske Museum og projektleder for den nordiske ølhave.

quote  - Majs, birk, lindetræ, egetræ og mange andre forskellige træer og sorter af planter er blevet brugt

Natalie Iwanycki Ahlstrand, Botaniker og forsker ved Statens Naturhistoriske Museum og projektleder for den nordiske ølhave

I Danmark er humle slang for øl, men der bliver og er altid blevet brugt mange andre planter til ølbrygning.

 - Majs, birk, lindetræ, egetræ og mange andre forskellige træer og sorter af planter er blevet brugt, fortæller Natalie Iwanycki Ahlstrand. 

- Så man kan komme her og se 40 forskellige slags planter og 30 forskellige slags humle, der er blevet brygget på, siger hun. Og alle planterne kan følges de næste tre måneder.

Humle fra samarbejdspartneren, Carlsberg Bryggerier
Humle fra samarbejdspartneren, Carlsberg Bryggerier

Bryggekunst fra vikingetiden

Den nordiske ølhave ligger i det område, der er kendt som Dansk Kvarter. Og om et par måneder vanker der smagsprøver.

- I løbet af sommeren har vi rundvisninger, hvor publikum kan smage øl, der er brygget på forskellige typer humle og andre planter. I første omgang bliver det dog ikke øl brygget på planter fra den nordiske ølhave.

- Men vi håber at kunne brygge vores egen øl i løbet af efteråret i samarbejde med Carlsberg Laboratorium, siger Natalie Iwanycki Ahlstrand i dag.

Salvie har været brugt i øl-brygning
Salvie har været brugt i øl-brygning
Foto: Annie Aurby - TV 2 Lorry

Carlsbergs humle gror her også

Den nordiske ølhave er opdelt i seks områder. Et af dem fortæller historien om vikingetidens øl - designet til lange sørejser.

- Øl var almindeligt udbredt i vikingetiden, og vikingeøllet var den perfekte drikkevare til deres sørejser, dels fordi den indeholdt tiltrængte kalorier, og dels fordi gæringen gjorde den langtidsholdbar, så vikingerne kunne drage på lange togter uden adgang til drikkevand, siger Natalie Iwanycki Ahlstrand.

Der findes en lang og rig historie om ølbrygning og ølvidenskab i dansk og nordisk kultur, og derfor er det ikke tilfældigt, at den nye nordiske ølhave i Botanisk Have er blevet til i et tæt samarbejde mellem Carlsberg Laboratorium og botanikere fra Statens Naturhistoriske Museum, som Botanisk Have hører under.

- Carlsberg har givet mange forskellige slags byg til haven. Det er nogle arter, de bruger til deres brygning, så vi har planlagt den her nordiske ølhave i samarbejde med dem, siger Natalie Iwanycki Ahlstrand.

Uanset om du er ølentusiast eller blot nysgerrig på øllets verden, så kan du opdage bygarter fra både Tjekkoslovakiet, Finland, England, USA, Sverige og Danmark. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik