Nu kan visse børn få lov til at springe over i køen til vuggestue

Københavnske forældre hilser nye regler velkomne, men er klar over, at det for nogle kan opleves som en ulempe.

Sofie og Oliver er skrevet op til en plads i den samme vuggestue i København. Oliver har den højeste plads på ventelisten. Sofie har dog en storesøster i samme vuggestue, og derfor springer hun over og får tilbudt en plads før Oliver. 

Ovenstående er et tænkt eksempel, men bliver snart den helt nye virkelighed i de københavnske daginstitutioner. 

quote Med søskendefortrinnet bliver der mindre transporttid i hverdagen, og det er et stort ønske fra de allerfleste forældre

Børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (Soc.dem)

Det sker, efter at Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune har lavet nye regler for søskendehensyn som en reaktion på en ændring i Dagtilbudsloven sidste år. De nye regler træder i kraft den 1. april og vækker glæde hos Københavns Forældreorganisation (KFO).

- Det er et rigtig godt initiativ. Det giver nogle meget bedre morgener og eftermiddage for familierne. For institutionerne giver det også god mening at tage børn ind, hvor de i forvejen kender familierne, børnenes baggrund og relationsdannelsen, siger Julie Kyndesgaard, formand for KFO, til TV 2 Lorry.

Familier med flere børn skal stadig have fordel

I dag er reglerne sådan, at forældre kan skrive deres barn op på en såkaldt specifik venteliste til lige præcis den institution, de har udset sig. De kan også skrive det op på en garanti-venteliste, sådan at barnet er sikret en plads i en daginstitution på den dato, forældrene har behov for pasning. 

Hvis forældrene siger nej til en plads på garanti-ventelisten, bliver de slettet fra den specifikke venteliste. Kun børn med en søskende i institutionen kan beholde pladsen. 

Men de nye krav i loven betyder nu, at alle børn har ret til at blive stående på den specifikke venteliste, selvom de siger nej til en garantiplads. Og for at beholde en fordel for familier med flere børn indfører Københavns Kommune nu reglen om at lade søskendebørn springe over i køen.

Det er helt oplagt, mener børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen (Soc.dem).

"Jeg er overbevist om, at det giver rigtig god mening for alle familier i København, at vi har prioriteret, at søskende har fortrin i den daginstitution, hvor familien i forvejen har børn. Med søskendefortrinnet bliver der mindre transporttid i hverdagen, og det er et stort ønske fra de allerfleste forældre," siger han i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Ulempe for nogle familier

Pladsanvisningen i kommunen skrev i sidste uge et brev ud til alle forældre med børn i alderen 0-5 år for at orientere om reglerne. Københavns Forældreorganisation har siden da drøftet de nye regler. Formand Julie Kyndesgaard er klar over, at de kan blive en ulempe for de forældre, der skal have første barn i institution, og derfor kan blive sprunget over til deres ønske-institution. 

- Det er en konsekvens af de nye regler for søskendehensyn, men det andet vejer tungere. Og så skal forældre til børn uden søskende nok finde en plads på en af de mange gode institutioner i kommunen, siger Julie Kyndesgaard. 

Borgmester Jesper Christensen er enig.

" Vi har været i dialog med Københavns Forældreorganisation under udarbejdelsen af de nye regler for at sikre, at vi tilgodeser forældrene bedst muligt, og KFO er meget tilfredse med det nye søskendefortrin," skriver han til TV 2 Lorry.

Kravet om, at børn nu kan blive stående på den specifikke venteliste, selvom de har fået tilbudt en garantiplads, får forskellige betydninger for søskendehensyn i landets kommuner, der i forvejen har vidt forskellige bestemmelser for søskende. Det er således op til den enkelte kommune at finde ud af, om deres regler skal laves om.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik