Nu hænger der julelys på Nørrebro-gade, og snart kommer flere til

Butiksforening i Elmegade har hængt julebelysning op, mens Blågårdsgade også snart opsætter kæder med julelys.

Mens Nørrebrogade ingen julelys får hængende i denne omgang, så bliver Nørrebro på ingen måde mørklagt for julebelysning i år.

Den nyligt renoverede Elmegade har nemlig fået juleguirlander med lys hængt op i forbindelse med genåbningen af den renoverede sidegade til Nørrebrogade.

Det er Foreningen Elmegade Kvarteret bestående af gadens butikker, der er gået sammen om udgiften til at få ophængt julebelysning.

- Det skaber en stemning og et miljø omkring gaden, som ikke alene for erhvervsdrivende, men også beboere gør det til en hyggelig gade at være i. Vi synes, at belysningen komplimenterer gadens vibe, siger Nikolaj Vang, der er indehaver af butikken Packyard i Elmegade.

Her ses julebelysningen på Elmegade.
Her ses julebelysningen på Elmegade.
Foto: Nørrebro Lokaludvalg/Facebook

- De butikker og de folk, der er omkring Elmegade, brænder for deres nærmiljø. Selvfølgelig er det en udgift at bestille det og indhente tilladelser, men for os at se er det virkelig det værd, siger Vang.

Elmegade har længe været spærret i forbindelse med en renovering, men afspærringerne blev for nylig er fjernet. Den 11. november åbnes Elmegade officelt med en genindvielsesfest.

Gågade opsætter lys for første gang

Også Blågårdsgade prydes af lyskæder op til jul. På hele gadens strækning mellem Nørrebrogade til Åboulevard opsættes der lyskæder. Her ventes det, at opsætningen af julebelysning står klar og funkler allerede i næste uge.

Bag tiltaget står den nystiftede butiksforening Blågårdsgade Handelsforening, der også er arrangerer et julemarked i første weekend af dember på Blågårds Plads sammen med kulturcenteret Støberiet.

- Blågårdsgade er en ret mørk gade, hvor gadelamperne står langt fra hinanden. Så vi glæder os til at julelysene hængt op. Når en gade er lys og attraktiv, så vil folk gerne bevæge sig ned ad den og handle i vores butikker, siger Dorte Maabo, der er formand for foreningen og indehaver af butikken One Off.

Foreningen bag tiltaget kalder opsætningen for ’Lys i mørket’. Tanken bag dette er, at belysningen på den måde kan være inkluderende og ikke kun henvende sig til dem, der fejrer jul.

- Men selvfølgelig er det julebelysning, selvom der ikke hænger Jesus og kors. Vi valgte navnet Lys i mørket, fordi vi gerne ville udvide vores belysning i gaden til januar og februar, hvor der er lysfestival, siger Dorte Maabo.

Det er første gang, Blågårdsgade udsmykkes med julebelysning. Samtidig har Nørrebro Lokaludvalg støttet lysopsætningen økonomisk.

Manglende opbakning til dyr opsætning på Nørrebrogade

Til gengæld kommer Nørrebrogade ikke til at blive oplyst af julelys i 2018.

Selvom kæderne er indkøbt og ligger klar, så har det ikke været muligt for butiksforeningen på den travle gade at indsamle penge nok til at finansiere opsætningen, forklarer Hans Mejlshede, der formand for Nørrebro Handelsforening:

- Den bliver ikke hængt op i år. Vi har ellers alle kæderne liggende, som passer, siger han.

- Samlet set koster det 200.000 kroner. Mange af butikkerne vil gerne bidrage, men desværre med for lidt i forhold til, hvad der er brug for at samlet ind, siger Hans Mejlshede.

Problemet, forklarer han, er, at opsætningen er hundedyr. Nørrebrogade både er lang og bred, og bare det at trække kabler til el er en dyr omgang. Samtidig er bevillingen fra Nørrebro Lokaludvalg skrumpet fra 90.000 kroner for to år siden til 45.000 kroner sidste år og i år.

- Hvis nu teknik- og miljøforvaltning ville opsætte en fast el-installation på gadernes vægge, så kunne vi spare omkring 50.000 kroner årligt, og så vil det kunne gennemføres hvert år. Tidligere, da Klaus Bondam var teknik- og miljøborgmester, fik vi lovning på dette. Men der skete aldrig noget, siger Mejlshede.

Sidste år lykkedes det at skaffe penge nok til opsætning af julebelysning på Nørrebro. Det skete blandt andet efter indsamlinger, som Folketingspolitikeren Yildiz Akdogan fra Socialdemokratiet stod i spidsen for.

Et sted, hvor de har gået all in på julelys, var i disse rækkehuse i Glostrup sidste år. Her hang en kilometer julelys:

    

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Header sådan så din by ud for 100 år siden

Sådan så din by ud for 100 år siden – se den vilde forandring til i dag

borgring køge vikingeborg

playVerdensarv i Køge? Danmark vil have unikke vikingeborge med på liste

def_thumb,50_percent

playOplev i weekenden: Skoven er den perfekte legeplads - her er to gode lege i det fri

20200207-133554-L-1920x1280we

playKøbenhavnsk museum nomineret til stor pris: "Det tætteste vi kommer på en Oscar"

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere