Nu er listen klar: Disse skoler må vente flere år på at blive renoveret

Der er nu sat navne på, hvilke københavnske byggeprojekter der bliver udsat i adskillige år.

Nu er den her. 

Den endelige liste over hvilke skoler, idrætsanlæg og boligområder i København der nu må vente i flere år på at blive bygget eller renoveret. 

Hovedstadspolitikerne har sat en lang række tiltrængte projekter i udsigt for byens borgere, men statens anlægsloft betyder, at kommunen højst må bygge og renovere for tre milliarder kroner om året.

Det beløb har Københavns Kommune dog ikke holdt sig under i deres planlægning.

Derfor har Økonomiudvalget i kommunen nu sat navn på intet mindre end 91 projekter, der først får byggepenge i tidligst år 2022. 

Borgmester ærgrer sig

Det drejer sig blandt andet om renoveringer af tæt på 30 skoler, flere idrætsanlæg, botilbud, boligområder og også en større overhaling af Kødbyen. Nogle af projekterne får først midler i perioden 2025-2030.

Du kan se den fulde liste over her - eller på billederne nederst i artiklen.

Som det fremgår af listen har sorteringen i Økonomiudvalget særligt ramt renoverings- og byggearbejde på skoler, fritidstilbud og daginstitutioner, der hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen og borgmesteren på området, Jesper Christensen (S).

- Det er enormt ærgerligt. Vi har jo afsat penge til det, og vi har de fysiske penge til at gå i gang med de her vedligeholdelsesopgaver. Det er jo projekter, som borgerne har forventet ville komme. Så derfor deler jeg deres frustration, siger Jesper Christensen til TV 2 Lorry.

Stigende børnetal

Årsagen, til at de københavnske politikere har planlagt byggerier og renoveringsprojekter for flere penge end det, anlægsloftet tillader, er, ifølge borgmesteren, at Københavns Kommune plejer at kunne få del i de anlægsmidler, som andre kommuner i landet ikke bruger i løbet af året. Nu har kommunerne dog opbrugt den samlede pulje af anlægsmidler, lyder det.

Økonomiudvalget i kommunen har valgt at prioritere de næste års byggeprojekter ud fra følgende kriterier:

  Jesper Christensen siger, at et stigende børnetal har haft betydning for, hvilke projekter, politikerne har udvalgt.

  - København vokser. Vi bliver 10.000 nye borgere om året. Og så er der rigtig mange børn, der har krav på at få en vuggestue- og børnehaveplads og en plads i skolen på et tidspunkt. Som det er i dag, kan vi kun bygge det, der er absolut nødvendigt. Det betyder, at alle andre projekter bliver skubbet ud i fremtiden, siger Jesper Christensen.

  Har skruet for hårdt på knapperne

  Det er regeringen og Kommunernes Landsforening, der hvert år aftaler, hvor mange skattekroner kommunerne må bruge på byggeprojekter. Jesper Christensen håber derfor på, at en ny regering vil være med til at hæve anlægsloftet væsentligt.

  Det er Mette Reissmann, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Københavns Storkreds, ikke afvisende overfor.

  - Man har skruet lidt for hårdt på knapperne, og vi kan jo tydeligvis se, at det er en borgerlig regering, der sammen med Dansk Folkeparti har indgået den nuværende aftale, og som har sat Københavns Kommune i den her situation. 

  Burde overholde aftalen

  Folketingskandidat for Venstre i Nordsjællands Storkreds Hans Andersen mener også, at kommunerne fremover skal have mulighed for at bruge flere penge på byggeprojekter, i takt med at der bliver flere børn og ældre, men han mener ikke, at det nuværende anlægsloft er for lavt:
   
  - Jeg synes, at Københavns Kommune skulle have lavet et budget, der overholdt den aftale, de selv har været med til at indgå i sommer. Så havde de ikke stået i denne situation i dag, siger Hans Andersen.

  Borgmesteren afviser, at de skulle have handlet anderledes. Han er dog glad for, at begge kandidater melder ud, at der fremover umiddelbart må bruges flere penge på kommunale anlæg.

  - Jeg tager det som et udtryk for, at man godt ved, at man har en forpligtigelse her, siger han.

  TV 2 Lorry har tidligere fortalt, hvordan børn med fysiske handicap kom i klemme, fordi renoveringen af Skolen ved Sundet på Amager havde en uvis fremtid. Denne skole går dog fri af Københavns Kommunes udskydelser af projekter.

   
   
  Foto: Københavns Kommune
   
   
  Foto: Københavns Kommune
   
   
  Foto: Københavns Kommune
   
   
  Foto: Københavns Kommune
   
   
  Foto: Københavns Kommune

   

  Mest læst i dag

  Se flere

  Mest læst i dag

  Se flere

  Politik

  udlejningskøretøjer

  Flertal vil opkræve højt gebyr fra udlejningsløbehjul og cykler: Helt absurd, lyder kritikken

  20201209-103931-L-1920x1280we

  Kritikere vil udskyde Lynetteholm-plan til efter nedlukning - online debat er ikke nok

  Line Barfod

  Politisk sværvægter valgt som Enhedslistens borgmesterkandidat

  Ulovlig hegn ved havn

  playTrodser regler og indhegner havnefront: "Det er at pisse på fællesskabet," raser politiker

  København

  Forsiden lige nu

  Se flere

  På forsiden nu

  Se flere