Nu er det afgjort: Københavns ældste tegneseriebutik overlever

En crowdfunding-indsamling har sikret den elskede københavnske tegneseriebutik overlevelse, meddeler ejeren.

Der er fantastiske nyheder til alle tegneseriefans derude.

Verdens måske ældste, nulevende tegneseriebutik Fantask, der ligger på Sankt Peders Stræde 18 i København, er reddet.

Det sikrede blandt andet en crowdfunding-indsamling på GoFundMe, der på fem dage har indsamlet lige over 515.000 kroner til butikken.

quote Vi føler os så beærede og lykkelige over den støtte, vi er blevet mødt af.

Marit Nim, ejer af Fantask

Ejeren af Fantask, Marit Nim, måtte i midten af februar meddele kunderne, at butikken ikke længere kan løbe rundt, og at den derfor skal lukke til sommer.

Men allerede få dage efter så Fantasks fremtid noget lysere ud, og nu kan Marit Nim altså meddele, at Fantask er reddet.

- En blanding af indsamlingen og den store tilstrømning af kunder gennem den sidste uge, har gjort, at jeg kan ændre min beslutning. Så Fantask lukker ikke. Det er helt sikkert nu. Vi tager en tørn mere, siger Marit Nim, ejer af Fantask til TV 2 Lorry.

 

Indsamlingen og de mange kunder har gjort, at Marit Nim kan betale butikkens momsgæld, så der ikke længere kommer til at være nogle problemer med Skat.  

Dagens bedste nyhed

Det glæder især ejer af Superhelten legetøj, Benjamin Herbst, der startede crowdfunding-indsamlingen.

- Det er dagens bedste nyhed. Det kan man ikke beskrive på andre måde. Det er det bedste udfald, man overhovedet kunne have forestillet sig. Simpelthen fantastisk, siger Benjamin Herbst, da han får den gode nyhed.

Fantask åbnede den 22. oktober 1971 og med sine 47 år på bagen, har den introduceret mange til fantasy, science fiction og tegneserieuniverser.

For Benjamin Herbst er Fantask fyldt med barndomsminder, og butikken var i sin tid hans indgang til ”nørdekulturen”. Og hvis der skal købes tegneserier, foregår det altid i Fantask.

- Fantask er en del af mit liv, og hvis den forsvinder ville det føles lidt som at få fjernet sin ene arm, siger Benjamin Herbst.

Massiv opbakning

Marit Nim er rørt over den store opbakning, butikken har fået. Hun var klar over, at nogle folk holder af Fantask, men hun havde aldrig drømt om, at det var så mange.

- Det er rigtig svært at sætte ord på, for det er jo helt vildt. Vi føler os så beærede og lykkelige over den støtte, vi er blevet mødt af. Vi havde ikke regnet med helt så massiv en opbakning, så det varmer, siger Marit Nim.  

Fantask ligger i kælderen på hjørnet af Sankt Peders Stræde i København.
Fantask ligger i kælderen på hjørnet af Sankt Peders Stræde i København.
Foto: TV 2 Lorry

Om Fantask forbliver i sine nuværende lokaler, og om Marit Nim indgår i et partnerskab er endnu uvist.

Flere har henvendt sig med tilbud som partnerskab, men Marit Nim venter med at tage en beslutning, til hun har holdt møde med dem, som har henvendt sig.

Planen er dog, at Fantask skal have et lidt mere moderne udtryk, men at den ellers skal forblive den samme.

quote Det er den flotteste gestus, en butik kan få.

Benjamin Herbst, starter af crowdfunding-indsamlingen

For Benjamin Herbst der selv har investeret 20.000 kroner i butikkens overlevelse, handlede det om at bevare en perle, og folks opbakning har i høj grad overgået hans forventninger.

- Det er den flotteste gestus, en butik kan få. Det er et kæmpe cadeau til alt deres arbejde i butikken. Det er out of this world, og jeg kan næsten ikke få armene ned. Jeg havde håbet, indsamlingen blev stor, men jeg troede aldrig, at den ville blive så stor, siger en begejstret Benjamin Herbst til TV 2 Lorry.

Benjamin Herbst fortæller også, at flere har kontaktet ham med henblik på at forlænge indsamlingen, så endnu flere kan nå at donere penge til formålet.  

Fantask kom i problemer, fordi flere og flere køber deres tegneserier online fremfor i butikker. Siden crowdfunding-indsamlingen startede, er der dog mange flere kunder i butikken end normalt. Det håber Marit Nim varer ved, for selvom den store donation kan lappe et stort hul i butikkens økonomi, så kræver det kunder at holde butikken kørende på sigt.

Crowdfunding-indsamlingen