Nu bliver der spærret for vanvidssejlere - og alle andre

Tirsdag eller onsdag bliver de omdiskuterede gitre sat i stigbordene i Københavns Havn. Det er dog kun en midlertidig løsning, til den endelige er på plads og gennemtestet.

Fra tirsdag eller onsdag i denne uge kan man ikke længere sejle ind i Københavns Havn fra syd. Det sker, efter to kvinder sidste år blev dræbt af en vandvids-vandscooter ved Langebro.

Der er flere gange blevet set vandscootere i havnen i år, og derfor har politiet ønsket en afspærring ved stigbordene, fortæller Allan Nyring, der er ledende politiinspektør ved Københavns Politi.

Afspærringen kommer efter stor diskussion til at foregå med gitre og såkaldt flydeafspærring, altså pontoner, ved stigbordene ud for Sluseholmen.

Gitterløsningen kommer til at se ud som på billedet. 
Gitterløsningen kommer til at se ud som på billedet. 
Foto: Jan Christiansen/TV 2 Kosmopol

Sejlerne i området har ellers været heftige modstandere af gitterløsningen.

Det er de, fordi gitrene dels spærrer deres mulighed for at sejle på tur forbi blandt andet Sydhavnstippen og Valbyparken, hvis man ikke render ind i slusens åbningstid to timer i døgnet, og fordi det dels ifølge sejlerne er for farlig en løsning.

Hvis man bliver fanget af strømmen og mast mod gitteret, kan man nemlig risikere at blive klynget op mod gitrene af vandet og i værste fald drukne, har flere roere argumenteret med. 

Gennemdiskuteret løsning 

By & Havn, der har ansvar for at lave afspærringen, har derfor været i dialog med en kontaktgruppe, som de forskellige sejl- og roklubber har nedsat til at repræsentere brugerne af havnen.

Kontaktgruppen og By & Havn er derfor nu sammen kommet frem til, at gitrene kun skal være en midlertidig løsning, og at så længe der er gitre, vil der også være en flydespærring.

Det er hullerne mellem broens støtter, der fremover vil blive spærret af med gitter.
Det er hullerne mellem broens støtter, der fremover vil blive spærret af med gitter.
Foto: Lasse Vestergaard / TV 2 Lorry

De skal forhindre kajakker og både i at komme tæt på stigbordene uden at kunne komme derfra igen. Derudover kan man gribe fat i dem, hvis man først er kæntret og er på vej mod gitrene.

Derudover bliver der opsat skilte ved det eneste sted, hvor man kan bære en kajak over, som fortæller, at kajakroere har fortrinsret, og at stigbordene er spærret for gennemsejling.

Herunder kan du høre Kristian Wederkinck Olesen, der er kommunikationschef i By & Havn, forklare om den nye afspærring, der bliver sat op på onsdag.

 

Selvom der er et sted, hvor man kan bære sin kajak over, er det ikke nogen optimal løsning, siger Preben Sindt, der er med i kontaktgruppen, medlem af Bådklubben Valby og ejer af motorbåd og kajak. 

I følge Preben Sindt er der nemlig glat, ujævnt og alt for lidt plads, og der kan ikke passere mere end én kajak af gangen, og det er et problem, når flere og flere bruger havnen. 

- Den er ikke gearet til rigtig mange mennesker, siger Preben Sindt om overbæringsstedet. 

- Når vi er 15 af sted, er der gået over en halv time, før den sidste er igennem.

Kontaktgruppen snakker derfor i øjeblikket med By & Havn om, hvordan løsningen kan blive bedre. 

Langvarig løsning 

Det er dog formentlig kun i år, at sejlerne og roerne er spærret delvist inde og ude.

Politiet vil efter i år evaluere, om afspærringen ved Stigbordene har haft en effekt på de vandscooter-racere, som ifølge politiets erfaring primært kommer fra syd.

Hvis der også næste år er behov for en afspærring syd for havnen, har sejlernes og roernes protester ført til, at løsningen fremover bliver en anden.

Den permanente løsning er stadigvæk på arbejdsbordet og mangler at blive godkendt i forhold til sikkerhed. Lige nu tegner det til, at der på sydsiden af Sjællandsbroen kommer en hæve-sænke-bom, der kan betjenes ved hjælp af elektroniske chips, som roerne og sejlerne kan erhverve sig. 

Herunder kan du se et kort over både den midlertidige og den permanente afspærring, som kontaktgruppen har lavet. 

Flydespærring
 
Foto: Kontaktgruppen

Og selvom den løsning først er en mulighed fra næste år, fordi den altså først skal udvikles og gennemtestes, er Preben Sindt glad for, at gitterløsningen ikke længere er permanent, som det først var tanken:

- Alt hvad der er midlertidigt omkring den frie bevægelighed, hilser vi velkommen, siger han.

quote Der er stadig nogle motorbåde, der ligger inde i havnen, og det løser det her jo ikke

Preben Sindt, medlem af havnebrugernes kontaktgruppe

Kontaktgruppen drømmer ikke kun om, at det skal blive næste forår, så gitrene bliver fjernet igen.

De drømmer også om, at det skal blive lovpligtigt for vandscootere at bære nummerplade, så det bliver nemmere at finde synderne, hvis der bliver sejlet uansvarligt. Sådan en løsning vil nemlig løse flere huller i afspærringsplanerne, mener Preben Sindt: 

- Der er stadig nogle motorbåde, der ligger inde i havnen, og det løser det her jo ikke, siger han om afspærringerne og påpeger samtidig, at man stadig vil kunne sejle ind i havnen på en lynhurtig vandscooter fra nord.

Der er dog ifølge politiet primært problemer med vandscootere fra syd, som det ser ud i øjeblikket.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik