Nu åbner ungdomsøen: Fire unge flytter ind i et år

Det gamle Middelgrundsfort får faste beboere det næste år. Fire unge er flyttet ind og skal være med til at stå for den daglige drift på øen, der snart går under navnet ungdomsøen.

Hvilke tre ting ville du tage med, hvis du skulle bo på en øde ø?

Det hypotetiske dilemma bliver af og til stillet, når man vil lære nogen bedre at kende. For fire unge er spørgsmålet dog tæt på at være et reelt dilemma.

Marian Libach Burup, Anton Vind Krogh-Jensen, Emil Nørgårds Vogelius og Joen Kaaber har dog fået lov til at medbringe mere end tre ting til Ungdomsøen, hvor de er flyttet ind og skal bo det næste år. 

Ungdomsøen ligger på Middelgrundsfortet og har officiel åbning lørdag, hvor der vil være aktiviteter for unge året rundt.

- Jeg synes, det er fantastisk at være med til at skrive danmarkshistorie på et stykke danmarkshistorie. Og så synes jeg, det er en ekstraordinær mulighed at få lov til at være med til at skabe en ø for unge mennesker, der skal være lige som vi vil have den, siger 19-årige Marian Libach Burup.

Ordning inspireret af spejdere

De fire unge skal ikke bare bo på øen. De får også et stort ansvar for den daglige drift af øen og planlægning af de forskellige aktiviteter, der skal være.

- Det er en idé, der er inspireret af spejderverdenen, som arbejder med noget, der hedder giv-et-år-frivillige, hvor man giver et år af sit liv til frivilligt arbejde. Med de unge på øen har vi nogle, der kan svare på spørgsmål fra gæster, så det er trygt og rart at være her, siger Dea Forchhammer, der er direktør for Ungdomsøen.

Selvom ordningen er inspireret af frivillighed, så kommer de fire nyslåede øboere dog til at modtage en løn, der svarer til en udeboendes SU og kost og logi.

Ungdomsøen skal hjælpe med at finde plads i verden

Selvom det stadig er meget uvist, hvad det er for nogle aktiviteter, der skal være på Ungdomsøen, så søgte Marian Libach Burup alligevel om at blive en af øens beboere efter en tur til Ungdomsøen i påsken:

- Jeg var begyndt i gymnasiet og droppede ud der. Jeg har været på fotografskole, som heller ikke var mig. Så jeg prøver lige at finde ud af, hvad jeg skal, og hvad der er min plads i verden. Og så tænkte jeg, at jeg ville prøve det her, som er anderledes og en fantastisk mulighed, siger Marian Libach Burup.

De fire unge lever dog ikke under så primitive forhold, som dilemmaet om tre ting på en øde ø indebærer.

Med støtte fra Nordea-fonden er Middelgrundsfortet blevet renoveret, og der er dagligt flere afgange til og fra Nyhavn, så de unge kan komme fra Ungdomsøen på deres fridage.

Besøg på Ungdomsøen

Kan gemme sig i gange, hvis det går helt galt

De fire unge kommer fra forskellige steder i landet og kendte ikke hinanden særligt godt, inden de flyttede ind.

- Jeg tror, det bliver megafedt til tider. Men også nogle gange hårdt og træls. Man kan jo godt være lidt isoleret herude, så det er vigtigt, at vi fire, der skal bo herude, kommer til at lære hinanden godt at kende. Hvis det går helt galt, er der altid et par kilometer gange, man kan gemme sig i, så det skal nok gå, men vi har fået en god start, så jeg er optimistisk, siger 19-årige Marian Libach.

Øen er 50.000 kvadratmeter og har 1,5 kilometer gange, så der er meget plads at boltre sig på for de fire unge mennesker, der er i aldersgruppen 19-27 år.

Ungdomsøen åbner officielt den 24. august med fest og aktiviteter som adventurerace, break dance og meget andet.

Fakta om Ungdomsøen

TV 2 Lorry har fulgt forberedelserne til den nye ungdomsø. Du kan se første afsnit herunder eller hele serien lige her.