Noma vinder pris for sit helt særlige lys: Se, hvorfor det er så unikt

En række ambitiøse projekter fra TV 2 Lorrys sendeområde var blandt de nominerede, da Den Danske Lyspris i dag skulle overrækkes. Her blev det Nomas nye restaurant, der løb med hædren.

Noma er kendt som madanmeldernes helt store kæledægge. Men det er ikke kun maden på menukortet, der vækker begejstring. Det samme gør belysningen.

Det blev torsdag belønnet med en fornem pris, da Nomas nye restaurant på Refshaleøen i København vandt Den Danske Lyspris 2018, fordi restaurantens belysning sætter helt nye standarder for, hvordan man kan arbejde med lys og stemning.

- Det var en enig jury, som denne gang pegede på Nomas flotte projekt. Det er noget helt særligt, fordi det er så ambitiøst og samtidig giver masser af inspiration til, hvordan man kan lave godt, gennemført nordisk og også energirigtigt lys både derhjemme og i professionelle sammenhænge, siger juryformand Anne Bay, direktør i Dansk Center for Lys, i en pressemeddelelse.

Lysdesignet er blevet til i et samarbejde mellem Studio David Thulstrup og lysvirksomheden Anker & Co, som sammen med blandt andre XAL har leveret de specialdesignede armaturer og ophæng.
Lysdesignet er blevet til i et samarbejde mellem Studio David Thulstrup og lysvirksomheden Anker & Co, som sammen med blandt andre XAL har leveret de specialdesignede armaturer og ophæng.
Foto: Irina Boersma - pressefoto

Et produkt af chekkokkens filosofi

Belysningen på Noma er et produkt af chefkok og grundlægger René Redzepis filosofi om at skabe en gennemført nordisk oplevelse, hvor mad, belysning og interiør udtrykker én og samme idé.

Hele huset er gennemdesignet med helt særligt udvalgte materialer og møbler. Derfor er der også fokus på belysningen. Men det er ikke lamperne, der stjæler opmærksomheden: De skal ikke være til pynt. Derimod er det lyset selv og lysets samspil med møbler, rum og mad, som er i højsædet.

Det er ellevte gang, at prisen uddeles, og udvælgelsen foretages af en bredt sammensat jury. I år finder juryen, at vinderprojektet er indbegrebet af nordisk lysdesign.
Det er ellevte gang, at prisen uddeles, og udvælgelsen foretages af en bredt sammensat jury. I år finder juryen, at vinderprojektet er indbegrebet af nordisk lysdesign.
Foto: Irina Boersma - pressefoto

I det hele taget understreger løsningen diskret restaurantens koncept, og gør at bygningen opleves som en nordisk kæmpevilla, lyder det i pressemeddelelsen fra Dansk Center for Lys.

Den Danske Lyspris er en hæderspris og gives til hele teamet bag lysprojektet. Det er ellevte gang, at prisen uddeles, og udvælgelsen foretages af en bredt sammensat jury. I år finder juryen, at vinderprojektet er indbegrebet af nordisk lysdesign.

Sådan fungerer belysningen på Noma:

- Belysningen på Noma fremstår på det nærmeste magisk – den omgivende natur, historien og den industrielle kontekst bliver ét med de stemningsfulde lokaler ved hjælp af belysningen, som er meget vellykket i både form, funktion, kvalitet og æstetik. Lyskonceptet er forbilledligt gennemarbejdet og spiller symbiotisk sammen med bygningerne og omgivelserne, lyder det i en fælles udtalelse fra juryen.

Det er arkitektvirksomheden BIG, som står bag byggeriets arkitektur, og Studio David Thulstrup, der har udviklet restaurantens interiørdesign, mens lysdesignet er blevet til i et samarbejde mellem Studio David Thulstrup og lysvirksomheden Anker & Co, som sammen med blandt andre XAL har leveret de specialdesignede armaturer og ophæng.

Her kan du se et tidligere om Noma, som blev vist her på kanalen tilbage i 2016.

Stolt arkitekt

David Thulstrup, arkitekt og ejer af Studio David Thulstrup, som har stået for indretning og belysning, er meget stolt af resultatet og den anerkendelse, som projektet har fået:

- Samarbejdet med Noma gik op i en højere enhed, da vi begge specialiserer os i at skabe særlige oplevelser med udgangspunkt i den kontekst, vi er i. Det handlede om at skabe en enestående fortælling om tid og sted ­– og i dette spiller lyset en markant rolle.

- Med dette projekt havde vi mulighed for at udfolde potentialet i det foranderlige lys, hvor kunstlyset forholder sig til naturens lys, dagens og årets rytme, og ikke mindst restaurantens skiftende menu, siger David Thulstrup.

Den Danske Lyspris blev overrakt ved en stor sammenkomst i Bygningskulturens Hus. Der var fire nominerede projekter til Den Danske Lyspris 2018.

De øvrige projekter var Tunnelbelysning til Supercykelsti Farumruten, Smartphonemania i Danmarks Tekniske Museum i Helsingør og Lego House i Billund.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

BwnnyBuste2

playFolkekær nationaldigter hædret tre år efter sin død

genforeningsmonumentet

De skjulte spor: Kender du alle de sønderjyske minder i København?

_K0A1491_1

playBunker har stået tom siden Anden Verdenskrig: Danner nu ramme om helt nye oplevelser

60_percent

playOplev naturen: Sådan kan du fange fuglenes sang med en byg selv-optager

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere