Nødherberg sender bøn: Kan tvinges til at afvise hjemløse

Mandag åbner nødherberget, GraceKbh, dørene op, men på grund af mangel på frivillige hjælpere, kan det ende med, at de hjemløse sendes ud på gaden igen.

December måned kan være en dejlig, magisk tid. Især hvis man sidder lunt og trygt indenfor med brændeovnen tændt, varm kaffe i kruset, hjemmelavet konfekt og måske en lille skarp til halsen.

quote Fra på mandag er det en ret presset situation, fordi vi lige nu ikke har

Aicha Lind, leder af nødherberget GraceKbh

Men julemåneden er knapt så skøn for de mange hjemløse i Hovedstadsområdet, der trods kulde, blæst, frost og regn må sove på gaden.

Hos GraceKbh, der er Blå Kors' værested i København, åbner man fra mandag den 3. december dørene op for sjette vinter i træk for nødherberget i Kristuskirken på Baggesensgade 7, hvor hjemløse har mulighed for at få et gratis måltid mad og en seng at sove i.

Sidste år havde GraceKbh plads til 40 overnattende og mere end 100 spisende, men det antal er stærkt reduceret denne vinter, da kirken skal renoveres.

- Vi råder ikke længere over anden sal i kirken mere, da renoveringen starter oppefra. I år har vi 20 til overnatning og 20 til spisning, for det er det, vi kan tage ind. Så jeg regner bestemt med, at vi bliver løbet over ende, når vi åbner dørene, siger herbergets leder, Aicha Lind.

Foto fra nødherberget GraceKbh i Kristuskirken i København. Billedet er fra sidste år, hvor man i perioder måtte afvise op til 100 hjemløse, fordi der ikke var plads nok.
Foto fra nødherberget GraceKbh i Kristuskirken i København. Billedet er fra sidste år, hvor man i perioder måtte afvise op til 100 hjemløse, fordi der ikke var plads nok.
Foto: GraceKbh

Stor mangel på nattevagter

Nødherberget har åbent hver aften og nat fra klokken 19.00 til 8.00 helt frem til slutningen af marts. Men for at det kan lade sig gøre rent praktisk, er der brug for flere frivillige. Særligt nattevagter lyder det fra herbergets leder, der opfordrer københavnerne til at give en hånd med.

- Vi håber, at der er en masse gode folk, som har lyst til at rive en nat ud af kalenderen for at give hjemløse en varm seng for natten. Jeg tror ikke helt, man kan forstå den forskel, man gør for Københavns hjemløse, medmindre man kommer og selv oplever det, siger Aicha Lind.

Sidste år var der mange aftener op mod 100 hjemløse, der havde brug for et sted at sove. Så behovet er stort. Og man håber derfor, at det lykkes at kunne holde åbent hver eneste dag i de næste fire måneder. Men det kræver, at der er frivillige nok, der melder sig.

 - Hvis man tager en nattevagt, er man personligt med til at sikre, at 20 hjemløse rent faktisk får en varm seng at sove i. Men fra på mandag er det en ret presset situation, fordi vi lige nu ikke har nogen, og det vil betyde, at vi ikke kan lade de hjemløse overnatte hos os, siger Aicha Lind.

Man skal være minimum 22 år, hvis man vil melde sig som frivillig, og man skal kunne holde sig vågen hele natten. Man er altid to på nattevagt og interesserede kan melde sig her via GraceKbh's hjemmeside. Nødherberget tager kun imod hjemløse, der har lovligt ophold i Danmark.

Se hvordan du kan hjælpe på tv2lorry.dk.

Herberger må afvise mange

Det er dog ikke kun nødherberget GraceKbh, der er presset.

Stort set alle herberger og natcaféer i Hovedstadsområdet melder nemlig om fulde huse, og derfor bliver mange hjemløse afvist ved døren, når de henvender sig – især her i den kolde tid. Det viser en rundringning, som SAND - De hjemløses landsorganisation har foretaget i uge 47.

Typisk afviste stederne i sidste uge mellem to og otte personer i løbet af tre døgn. Men et enkelt sted – på Kollegiet Gl. Køgelandevej – oplyser man, at man måtte afvise 32 hjemløse i løbet af tre dage.

Se listen: Så mange hjemløse blev afvist 

SAND - De hjemløses landsorganisation har i starten af uge 47 foretaget en rundringning til herberger og natcaféer for at høre, hvor mange der var blevet afvist ved døren på grund af pladsmangel de seneste tre dage.

 

Her er et udpluk:

 

Blå Kors pensionat, Taastrup: Afviste fire, men om onsdagen ugen forinden måtte man afvise 8-9 hjemløse.

 

Brøndbyhuset: Afviste to hjemløse

 

Herbergscenter Sundholm afviste 21 hjemløse

 

Hørhuset afviste et sted mellem fem og ti hjemløse

 

KFUMs kollegium afviste enten otte eller ni hjemløse.

 

Kirkens Korshær Hillerødgade afviste mellem seks og ni hjemløse.

 

Kollegiet Gl. Køgelandevej er højdespringeren og måtte afvise 32 hjemløse.

 

Lindevangen måtte afvise ni hjemløse.

 

Lærkehøj måtte afvise ni personer.

 

Mændenes Hjem måtte afvise fem hjemløse.

 

Kilde: SAND - De hjemløses landsorganisation.

- Det er efterhånden en kedelig tradition, at der mangler pladser i København og omegn, siger Kim Allan Jensen, formand for SAND Hovedstaden.

- Det er selvfølgelig et problem for hjemløse, der ikke kan komme ind i varmen og få adgang til hjælp, men det er også et problem, fordi kommunen faktisk er forpligtet til at stille tilstrækkeligt med pladser til rådighed, siger han.

SANDs rundringning viser dog også, at der er ledige pladser på natcaféer og nødovernatningssteder, men ifølge Kim Allan Jensen kan man ikke bare henvise hjemløse til nødovernatningen.

- Det er vigtigt at forstå, at der er forskel på en herbergsplads og natcafépladser, hvor man bliver lukket ind om aftenen og sendt ud i kulden igen tidligt om morgenen. Førstnævnte er er et værelse hvor man kan lukke en dør bag sig, mens sidstnævnte er en sovesal med køjer eller madrasser. Mange hjemløse kan ikke benytte sovesalene, da deres psykiske og misbrugsmæssige udfordringer gør det svært for dem at være for tæt på andre, der også har det svært. Og så er der kun gaden tilbage, siger Kim Allan Jensen.

Borgmester: Kan ikke gøre noget nu

Tidligere har socialborgmester i København, Mia Nyegaard, (Rad V.) har sagt til TV 2 Lorry, at hun mener at hjemløseområdet skal løftes.

- Kommunalt set skal vi have oprettet nogle flere pladser, jeg så gerne flere driftsoverenskomster med forskellige herberger, vi skal også gerne have dem renoveret, så de bliver ordentlige og tidssvarende, men det er en længere proces, sagde hun den 31. oktober i år.

Det lyder jo som om, at du egentlig har høje ambitioner på vegne af Københavns Kommune. Hvor meget af det her kan du realisere indenfor den nærmeste fremtid?

- Ikke noget. Jeg bliver nødt til at kæmpe for det til hvert eneste budget og det kommer jeg til. Det håber jeg, at rigtig mange andre vil være med til at løfte, men så skal der meget mere fokus på socialområdet i Københavns kommune, og det håber jeg også der kommer, lød det fra Mia Nyegaard.

TV 2 Lorry har sat fokus på hjemløses vilkår tidligere i år. Her blev en hjemløs mand udvist fra København i tre måneder:

Hjemløse Andre Christiansen er blevet udvist af København, fordi han sov på gaden. Men hvor skulle han gå hen, når der ikke er senge på herbergerne?

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik