Ni tidligere udenrigsministre mod flytning af DIIS

Ni tidligere udenrigsministre opfordrer regeringen til ikke at flytte DansK Institut for Internationale Studier fra København til Århus.

Hvis Dansk Institut for Internationale Studier, Diis, som planlagt flyttes til Aarhus, vil det være til stor skade.

Sådan lyder advarslen fra ni tidligere udenrigsministre, herunder Uffe Ellemann-Jensen (V). De opfordrer regeringen til at droppe den planlagte udflytning fra København. Det skriver de i et fælles brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

 - Vores henvendelse er ikke udtryk for stillingtagen til spørgsmålet om udflytning af statslige arbejdspladser. Den er alene begrundet i ønsket om at sikre Diis de bedst mulige arbejdsbetingelser, skriver eksministrene til statsministeren.

Herefter opremser de en række argumenter for, hvorfor instituttet befinder sig bedst i hovedstaden.

- Der er behov for tæt kontakt med både de relevante ministerier, udenlandske ambassader og internationale organisationer, samt nærhed til en international lufthavn for at sikre de besøg og kontakter fra andre forsknings- og analyseinstitutter, der samarbejdes med.

De ni udenrigsministre pointerer, at de har varetaget embedet i tilsammen 37 år og repræsenterer fem forskellige partier.

 De øvrige otte medunderskrivere er Henning Christophersen (V), Kjeld Olesen (S), Niels Helveg Petersen (R), Mogens Lykketoft (S), Per Stig Møller (K), Villy Søvndal (SF), Holger K. Nielsen (SF) og Martin Lidegaard (R).

Udflytningen af Diis er en del af regeringens storstilede plan om at flytte knap 4000 statslige arbejdspladser fra hovedstaden til resten af landet.

Det er udtryk for københavnermentalitet, når de tidligere udenrigsministre advarer mod at flytte Dansk Institut for Internationale Studier, Diis, til Aarhus, mener Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup:

- Det skriger til himlen om, at der desværre er en københavnermentalitet blandt de her ni tidligere udenrigsministre, siger han til Ritzau.

I modsætning til de andre udflytninger kræver det en lovændring at flytte Diis, fordi der i instituttets egne vedtægter er indskrevet, at det har til huse i København.

I midten af februar besluttede Liberal Alliance sig for, at partiet vil stemme imod udflytningen, når den skal afgøres i folketingssalen. De to andre støttepartier, Dansk Folkeparti og De Konservative, vil stemme for.

Dermed må regeringen se mod Socialdemokraterne for at finde flertal. Partiet har endnu ikke taget endelig stilling til sagen, men afventer svar på en række bekymringer.

- Det gør da indtryk, når en perlerække af udenrigsministre udtaler sig i sagen, ligesom det gør indtryk, når der nærmest kun har været kritik i høringssvarene, siger socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Jensen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

vote-helsignoer.jpg

Kommunalvalget i Helsingør bliver en gyser

ond kø

playMiljøhensyn kan stoppe motorvej til Hillerød - politikerne er splittede

Pernille Skipper

Se mavebilledet: Pernille Skipper venter sit andet barn til sommer

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere