Netop nu: Byretten har udsat Penkowa-sag.

Byret udsætter sag mod Penkowa, efter at advokat med henvisning til menneskerettigheder kræver sagen afvist.

Milena Penkowa har ikke fiflet med dyreforsøg, og det har hun myndighedernes ord for. Derfor skal Københavns Byret lade straffesagen mod hjerneforskeren falde.

Sådan lyder kravet fra Penkowas advokat, Kåre Pihlmann, fredag i Københavns Byret, hvor en retssag mod den 42-årige Milena Penkowa er blevet indledt. Kravet har fået retten til at udsætte sagen.

Advokaten henviser til grundprincippet "ne bis in idem" inden for juraen. Det går ud på, at man i udgangspunktet ikke kan føre sag om samme forhold mod samme person flere gange. Princippet er blandt andet fastsat i menneskerettighedskonventionen.

- Det er derfor påstanden, at sagen skal afvises, lød det fra Kåre Pihlmann ved retsmødets begyndelse.

Sagsforløbet er i sig selv specielt, da anklagerne mod Penkowa drejer sig om dokumentfalsk begået for 12 år siden. Anklagemyndigheden ved Københavns Politi vurderede derfor i maj 2013, at sagen var forældet.

Men Statsadvokaten var af en anden holdning. Sagen røg tilbage til Københavns Politi, og før nytår blev Milena Penkowa tiltalt.

Parallelt med straffesagen har Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) gransket grundlaget for en række af Penkowas videnskabelige artikler. I juni i år vurderede UVVU, at Milena Penkowa ikke havde udvist videnskabelig uredelighed.

Anklagemyndigheden har dog holdt fast i, at Milena Penkowa tilbage i 2003 skulle have forfalsket dokumenter, som over for Københavns Universitet skulle dokumentere redeligheden af nogle forsøg med rotter.

- Det er forsvarets opfattelse, at der i anklageskriftet i det væsentlige er tale om samme tema, nemlig videnskabelig uredelighed, siger Kåre Pihlmann.

Advokaten mener, at behandlingen af sagen i UVVU har karakter af behandlingen af en anklage, og at udvalgenes frifindelse af Penkowa dermed blokerer for en sag mod hende, når man tager hensyn til menneskerettighedskonventionen.

Retsformand Karen Duus Mathiesen har efter advokatens indlæg valgt at udsætte sagen til 27. august.

Retsformanden gjorde flere gange advokaten opmærksom på, at hun var svært utilfreds med, at afvisningspåstanden først er blevet fremført nu, hvor straffesagen skulle være begyndt.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

politi

Mor er anholdt for at bortføre niårig pige fra Bagsværd

Neon Hovedbanegården

Alarm afblæst: Hovedbanegården blev evakueret

mette frederiksen dukke afbrændt

playFire personer mistænkes for afbrænding af statsministerdukke

Politibil nat

Politiet lukker fest og sigter 31 personer

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere