Naturelskere raser over lovforslag: Det handler kun om penge

Et lovforslag om ophævelse af fredninger på Amager Fælled og to andre naturområder skal ske gennem i Folketinget udenom Fredningsnævnet. Det møder nu stærk kritik.

Efter mere end to intense år med protester og verbale politiske slagsmål om Amager Fælled, er kampen om byens grønne områder stadig en politisk varm kartoffel. 

I september sidste år blev syv partier i Københavns Borgerrepræsentation enige om at bygge 2500 boliger på Amager Fælleds campingareal og to andre grønne områder på Amager og i Sydhavnen.

Et alternativ til det nu skrinlagte og meget omdiskuterede byggeprojekt på Amager Fælleds "strandeng", som blev lagt i graven efter massiv folkelig modstand og demonstrationer.

quote Fredningerne skal ophæves ved lov, for at det statslige og kommunale selskab By & Havn kan få en indtjening på 1,9 mia. kr. Det er et overgreb på naturfredningen.

Knud Erik Hansen, næstformand for Danmarks Naturfredningsforening i København

Hvis det nye byggeprojekt skal gennemføres, kræver det dog, at man ophæver fredningerne på de nye områder. En procedure, som normalt foregår via Fredningsnævnet. 

Men i stedet for skal et lovforslag i Folketinget nu gennemtvinge en affredning af områderne.

Høring om tvangsfredninger

Lovforslaget, som allerede har været i høring, skal efter planen fremsættes i løbet af februar. Forslaget går ud på at affrede Amager Fælleds campingareal, en del af Fiskerhavnen i Sydhavnen og et område ved Selinevej Nord på Amager.

Den planlagte ophævning af fredninger møder modstand fra Danmarks Naturfredningsforening i København, der sammen med bl.a. Amager Fælleds Venner, Fiskerihavnens Venner og flere grønne organisationer har stiftet Fredningsalliancen, som mandag d. 21. januar afholder en høring om affredningen på Aalborg Universitet i København.

- Områder fredes for evigt. Fredninger skal beskytte natur, rekreative hensyn og kulturhistorie mod andre interesser og i allerhøjeste grad mod spekulation i økonomisk vinding. Da baggrunden for forslaget er økonomisk vinding, er lovforslaget i direkte modstrid med et helt afgørende element i naturfredningen, siger Knud Erik Hansen, næstformand for Danmarks Naturfredningsforening i København, til TV 2 Lorry.

Det handler om penge

Flere af partierne på Københavns Rådhus har gentagende gange påpeget, at det var nødvendigt at finde et nyt sted at bygge, for at skaffe de i alt 1,9 milliarder kroner, som det kommunalt-statslige udviklingsselskab By og Havn I/S mistede, da politikerne op til kommunalvalget i 2017 valgte at stoppe byggeriet af Ørestad Fælled Kvarter på Amager Fælled. 

Indkomsten skal bruges til at betale metrogæld og en ny metro. Men hvis pengene skal skaffes via salg af de nyudpegede byggegrunde, skal de altså affredes først.

- Fredningerne skal ophæves ved lov, for at det statslige og kommunale selskab By & Havn kan få en indtjening på 1,9 mia. kr. Det er et overgreb på naturfredningen. Vi har fredninger for at beskytte områder mod økonomisk spekulation. Det er derfor en helt ekstraordinær situation, at regeringen og en række partier nu vil ophæve fredningerne ved lov.

Amager Fælled
Amager Fælled
Foto: Asger Ladefoged - Ritzau Scanpix

- Normalt skal der være tungtvejende samfundshensyn for at ophæve fredninger. Det sker uhyre sjældent, som f.eks. ved anlæggelsen af Ringstedbanen. Men i det her lovforslag handler det jo bare om penge til et selskab, siger Knud Erik Hansen.

Tavse politikere

Vi har været i kontakt med partierne bag lovforslaget, som udover regeringen tæller SF, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre. Men ingen af dem ønsker at fortælle, hvorfor man vil ophæve fredningerne ved lov i stedet for at gå via fredningsnævnet. 

Fredningsalliancen er dog ikke i tvivl om motiverne.

- Det handler om, at de er bange for at tabe affredningssagerne i Fredningsnævnet. Og så kan der også være lang sagsbehandlingstid. Det handler jo om at få skaffet pengene til By og Havn så hurtigt som muligt. Det er en ren kortslutning af demokratiet, siger Knud Erik Hansen. 

Folketinget skal i løbet af februar stemme om lovforslaget om at tvangsophæve de tre fredninger.  

I efteråret kunne vi på TV 2 Lorry fortælle om, hvordan byggeriet nærmer sig på Amager Fælled. 

Byggeriet på et areal på Amager Fælled rykker nærmere

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik