Natkirkekoncept spreder sig: Her er der åbent i påsken

Natkirkekonceptet startede i København, hvor det fortsat er mest udbredt. Men nu er resten af landet hoppet med på bølgen.

Ikke bare startede konceptet natkirke i København, det er også her det foregår oftest og flest forskellige steder. En opgørelse fra Københavns Stift viser, at at fænomenet har spredt sig til 33 forskellige kirker i 25 byer i Danmark.

Men det stopper ikke her. Også udover landets grænser har natkirkefænomænet spredt sig, og findes i dag både i Norge, Sverige og Finland.

quote Vi har faktisk så mange deltagere, at vi i modsætning til tidligere ikke længere prioriterer tid på at tælle dem. Men jeg vil skønne, at det alt i alt drejer sig om i gennemsnit 6.000-7.000 deltagere per måned til vores arrangementer.

Signe Malene Berg, Natkirkepræst, Vor Frue Kirke

Københavns Domkirke, som hedder Vor Frue Kirke, er den kirke i landet, der suverænt holder flest natkirkearrangementer med pt. knap 20 arrangementer om måneden. 

- Vi har faktisk så mange deltagere, at vi i modsætning til tidligere ikke længere prioriterer tid på at tælle dem. Men jeg vil skønne, at det alt i alt drejer sig om i gennemsnit 6.000-7.000 deltagere per måned til vores arrangementer, siger natkirkepræst Signe Malene Berg fra Vor Frue Kirke, der var den første kirke i Danmark til at arrangere natkirke.

- Vi har rigtig mange frivillige medhjælpere, der hjælper med at planlægge og afvikle arrangementerne, og vi er derfor blevet nødt til at ansætte en frivilligkoordinator, siger hun.

Men hvad betyder natkirke så egentligt? Et natkirkearrangement finder typisk sted i tidsrummet mellem kl. 20 og 24, og i de fleste af kirkerne sker det en gang om måneden, typisk på en fredag. Andre steder er det en ugentlig foreteelse, mens det i København sker det flere gange om ugen.

Her holder kirkerne åbent om natten:

Det kan indeholde mange typer af elementer, og i mange forskellige kombinationer og eksperimenterende former, forklarer natkirkepræsten Signe Malene Berg.

quote Stemningen er knap så formel, men det er stadigvæk højtideligt. Hos os kan man komme og gå, som man vil, og man behøver ikke at være der en hel aften. Natkirken er ikke et alternativ, men blot et supplement til de ordinære gudstjenester.

Signe Malene Berg, Natkirkepræst, Vor Frue Kirke

- Mange steder indeholder arrangementerne både andagt, musik, meditation, korsang, samtale, bøn, velsignelse og levende lys. Men det er forskelligt fra kirke til kirke rundt om i landet, hvordan man griber det an, siger hun og fortsætter:

- Deltagerne er ofte andre kirkegængere end, dem man ser ved søndagsgudstjenesterne. Stemningen er knap så formel, men det er stadigvæk højtideligt. Hos os kan man komme og gå, som man vil, og man behøver ikke at være der en hel aften. Natkirken er ikke et alternativ, men blot et supplement til de ordinære gudstjenester.

Natkirkearrangementer er bare det seneste i rækken af en masse nye tiltag fra folkekirken, som de fleste forbinder med traditionelle handlinger som søndagsgudstjenester, dåb, konfirmationer, bryllupper og bisættelser.

Men i de seneste år har kirkerne imidlertid udvidet paletten af aktiviteter med bl.a. babysalmesang, koncerter, kirkegårdsvandringer, samtalesaloner, spaghettigudstjenester, foredrag - og natkirker.

Hvis du evt. over påsken får lyst til at prøve dig af med konceptet, kan du her se en liste over, hvilke kirker der holder arregementer som natkirker i påsken.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Idrætsgymnastik

play16-årige Camille er danmarksmester i gymnastik - men for ung til OL

Færgekroen hejses ind i Tivoli

playHer bliver en ny udgave af Tivolis Færgekroen hejst ind

Grand Teatret

Københavnsk nichebio kåret blandt verdens smukkeste

genforening galvmaleri

Kulturorganisation vil lave gavlmaleri i København gratis - men mangler en husgavl

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere