Natarbejde øger abortrisiko: Nu får gravide dagvagter til samme løn

København: Gravide skal have mulighed for at gå fra natte- til dagvagter uden at gå ned i løn, mener borgmester.

Natarbejde: Flere nye studier peger på en række risici ved at lade gravide medarbejdere arbejde om natten. Foto: Maria Hedegaard / NF / Ritzau Scanpix

Graviditet og natarbejde er en komibination, der i værste tilfælde kan føre til ufrivillig abort og svangerskabsforgiftning. Det er i hvert fald hvad flere nye studier peger på.

Når vi ved, at det kan gå ud over fostret og i værste fald føre til spontan abort, hvis en gravid medarbejder har nattevagter, så er jeg som arbejdsgiver nødt til at reagere.

Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester, København 

Derfor har Københavns sundheds- og omsorgsborgmester besluttet, at alle gravide medarbejdere med nattevagter skal tilbydes dagvagter i stedet:

02:39

Forøget abortrisiko betyder, at borgmester ikke vil sende gravide på natarbejde

Luk video

- Vores gravide medarbejdere skal ikke udsættes for en unødvendig risiko ved at gå på arbejde. Og når vi ved, at det kan gå ud over fostret og i værste fald føre til spontan abort, hvis en gravid medarbejder har nattevagter, så er jeg som arbejdsgiver nødt til at reagere, lyder det fra borgmester Sisse Marie Welling, SF, i en pressemeddelelse.  

Graviditet og natarbejde

 • Inden for de seneste seks måneder er der ifølge sundheds- og omsorgsforvaltningen publiceret tre videnskabelige artikler om konsekvenserne ved nattearbejde for gravide medarbejdere.
   
 • Studierne ser på hospitalsansatte og andre offentligt ansatte i Danmark, hvor natarbejde indgår som en del af arbejdet. 
   
 • Et af dem er studiet “Night work and miscarriage”, som viser, at gravide med to eller flere nattevagter om ugen har en forhøjet risiko for at abortere efter ottende graviditetsuge:

  - Melatonin bliver produceret i koglekirtlen i hjernen og hjælper med at tilpasse kroppens rytme med døgnets lys- og mørkecyklus. Produktionen af melatonin hæmmes af lys, og man udskiller derfor typisk mindre melatonin, når man arbejder om natten. Der er studier, der tyder på, at hormonet melatonin kan være afgørende for, om man har en uproblematisk og sund graviditet eller ej. Det kan være en mulig mekanisme for en sammenhæng mellem natarbejde og ufrivillig abort.
  Sådan lyder den biologiske forklaring fra Anne Helene Garde, fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, som er en af forskerne bag studiet.
  Det understreges dog, at man aldrig med fuld sikkerhed kan fastslå den kausale sammenhæng, altså om natarbejdet med sikkerhed er årsagen til den øgede abortrisiko.

 

Fremover vil alle medarbejdere, der er gravide eller i fertilitetsbehandling, og som har fast natarbejde, blive tilbudt kun at arbejde i dagtimerne. Og det kommer ikke til at ændre på det beløb, der triller ind på kontoen, for det skal et personligt tillæg kompensere for.

Tiltaget får opbakning fra både FOA og Dansk Sygeplejeråd:

- Jeg er rigtig glad for, at sundhedsborgmesteren handler på den nye viden om graviditet og nattevagter, og jeg håber, at medarbejderne med nattevagter tager positivt imod den nye mulighed. I den forbindelse er det vigtigt, at den gravide medarbejder, som vælger at overgå til dagvagter, fastholder sit lønniveau, så økonomi ikke skal være en del af beslutningen, siger Signe Hagel Andersen, næstformand i DSR Hovedstaden. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik