Mystiske dødsfald blandt pindsvin

Voldsomt mange pindsvin dør en smertefuld død denne sommer.Ulovligt snegle-gift er under mistanke.

Alene her i Hovedstadsområdet er mindst 25 pindsvin døde den sidste måned.

- De dør hurtigt i kramper, med skum om munden og ved øjnene. Og de skriger, siger Dorte Sigga Lund, der fik et pindsvin ind i sidste uge. Pindsvinet døde på et kvarter.

Nu slår Pindsvinevennerne i Danmark alarm.

- Vi har aldrig set så mange dø over så kort en periode. Og det er nyt at det går så hurtigt og de lider så meget, siger Dorte Sigga Lund, der er pindsvineplejer på Amager.

- Pindsvinene kan være forgiftede, siger dyrlæge Rikke Rosenkvist Hansen fra City-klinikken i København. Og fortæller at symptomerne med kramper og skum ved munden samt misfarvede tunger, tyder på, at de små dyr har spist gift.

Over hele landet finder plejerne pindsvin, der lider og dør hurtigt for dem. Hos de ti plejere som Dorte Sigga Lund talte med i dag, var der 50 pindsvin, der var døde, efter at have haft de samme symptomer.

I dag blev det fastslået at en hund ved Silkeborg havde været forgiftet med et ulovligt sneglegift-middel. Den havde samme symptomer som pindsvinene har, men blev reddet af en dyrlæge, fordi familien fortalte hvilken gift de havde spredt i haven. Dyrlægen, Alfred Mølgaard, advarer nu mod at bruge ulovlige sneglegift-midler på klinikkens facebook-side.

Og det retter mistanken mod ulovlige sneglemidler. I Tyskland kan du købe dem billigt. Og de indeholder giften Metaldehyd, der ved ganske små doser er dødeligt for pattedyr.

- Problemet er at det kan købes i grænsebutikkerne. Og så tager danskerne det med hjem, selv om det er ulovligt, siger kontorchef Lea Frimann Hansen, der er kontorchef i Miljøstyrelsen.

- Man skal se efter om der er en dansk etikette på produktet og om der står at det er godkendt af Miljøstyrelsen, siger hun.

I dag er der sendt et par døde pindsvin til obduktion.

- Vi er nødt til at have obduceret flere pindsvin, så vi kan finde ud af hvad de har spist. Og så vi kan hjælpe de små dyr, siger Dyrlæge Rikke Rosenkvist Hansen.

Og Dorte Sigga Lund opfordrer haveejere til at lade helt være med at bruge gift mod snegle og insekter.

- Hvis bestanden af pindsvin var stor, ville pindsvinene holde snegle og insekter nede. Nu forgifter vi de små dyr i kampen mod snegle, siger hun.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

25_seconds

playHurtig eksekvering: Nu begynder byggeplads på Amager Fælled at tage form

storkerede

Årets første stork fløj over Amager Fælled: "En fantastisk dejlig nyhed"

strand

Panik på strand i Nordsjælland: 7-årig dreng sank ned i sandet og sad fast

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere