Mystisk kummefryser-liste dukker uventet op i Penkowa-sag

Efter flere år dukker en muligvis vigtig fortegnelse over indhold af kummefryser op i sag mod Milena Penkowa

Foto: Andreas Beck / Scanpix

Nye og måske væsentlige detaljer er dukket op i et årelangt retsdrama om den prisbelønnede og svindeldømte hjerneforsker Milena Penkowa.

Det er mandag kommet frem i Østre Landsret, at der tilbage i 2012 blev lavet en fortegnelse over indholdet i en kummefryser.

Men selv om straffesagen mod Penkowa går helt tilbage til 2011, har fortegnelsen tilsyneladende ikke været en del af sagen før nu. 

Læs også Mystisk kummefryser kan få betydning i Penkowa-sag

I september sidste år blev Milena Penkowa idømt ni måneders betinget fængsel for dokumentfalsk. Dommen blev anket, og sagen er i disse dage under behandling i Østre Landsret. 

Sidste år fandt Københavns Byret det bevist, at Penkowa tilbage i 2003 forfalskede fire dokumenter.

Det gjorde hun angiveligt for at undgå en sag om videnskabelig uredelighed. På det tidspunkt blev der nemlig rejst tvivl om, hvorvidt antallet af forsøgsrotter nævnt i videnskabelige artikler stemte overens med virkeligheden.

De angiveligt falske dokumenter skulle overbevise ledelsen på Københavns Universitet om, at rotteforsøgene var gode nok.

I årevis var der reelt ingen sag. Milena Penkowa havde succes. I 2009 blev hun sågar tildelt regeringens EliteForsk-pris. Den blev overrakt af kronprinsesse Mary, og med æren fulgte et beløb på 1,1 million kroner.

Men i 2011 afslørede Weekendavisen, at der havde været grus i maskineriet tilbage i 2003. De omstridte dokumenter så dagens lys, og politiet gik ind i sagen, og Penkowas kontor på universitetet blev ransaget. Først blev sagen stemplet som værende forældet.

I mellemtiden kom det frem, at en kummefryser med vævsprøver ikke var blevet undersøgt i forbindelse med ransagningen i 2011.

Milena Penkowa

Men Statsadvokaten beordrede anklagemyndigheden i København til at genåbne sagen, og nu blev sagen vurderet som langt grovere og derfor ikke ramt af forældelse.

I mellemtiden kom det frem, at en kummefryser med vævsprøver ikke var blevet undersøgt i forbindelse med ransagningen i 2011. Fryseren dukkede op i 2012.

Professor Albert Gjedde blev for nylig bedt om at lave en oversættelse af de fagudtryk, som optræder i en fortegnelse over fryserens indhold. Fortegnelsen blev lavet af en konsulent. 

Læs også Advokat: Penkowa er overrasket og skuffet

Oplysningerne vil formentlig komme til at spille en vis rolle, når sagens anklager, vicestatsadvokat Dorthe Vejsig, og forsvarer Kåre Pihlmann tirsdag kommer med deres afsluttende bemærkninger, inden Østre Landsret optager sagen til dom.

Spørgsmålet er så bare, om fortegnelsen over kummefryserens indhold har nogen betydning for rettens vurdering af de omstridte dokumenters ægthed, oprindelse og formål.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik