Muslimer og jøder vil ikke bare tales om - de vil selv tale

Projektet hedder "De nye Stemmer" og fører unge muslimer og jøder sammen for at nedbryde grimme fordomme.

Unge muslimer og jøder vil ikke bare tales om - de vil selv tale.

Derfor er 22 unge fra hovedstadsområdet igang med et forløb, hvor de har lært om hinandens religioner og fordomme - og ikke mindst at tale om dem.

quote Det her med at jøder er nærige. Og jeg har selv rigtig meget selvironi og kan godt tage pis på det. Men det er noget som går én på.

Luca Raymond, jødisk gymnasieelev

Projektet hedder "De nye Stemmer". Og stemmerne skal nu bruges på skoler og i den offentlige debat.

Initiativet til projektet er taget af Jødisk Informationscenter, som vil ruste de unge til at debattere og nedbryde fordomme om deres religioner, så de blandt andet kan fortælle på skoler. 

For netop fordomme er noget, som de hver især har gjort sig erfaringer med. 

Vi mødte fire af "De nye Stemmer" til en snak om, hvilke fordomme de skal bryde.

- Det her med at jøder er nærige. Og jeg har selv rigtig meget selvironi og kan godt tage pis på det. Men det er noget som går én på. Og det er en af de fordomme, man møder rigtig rigtig ofte, siger Luca Raymond, der er jøde.

Mikail Sahin Mor, der er muslim, møder også fordomme om islam:

- Det værste er helt klart at blive sat i samme bås som terrorister på sociale medier, siger han. 

Hvordan tænkte I selv om hinanden inden forløbet? 

- Altså personlig havde jeg mange fordomme, selvom jeg aldrig havde mødt en jøde. Og det ville jeg gerne lave om på, siger Mikail Sahin Mor.

quote Det værste er helt klart at blive sat i samme bås som terrorister på sociale medier.

Mikail Sahin Mor, muslimsk gymnasieelev

Hvad er det fo​r en viden eller debat, som I synes, der mangler?

- Der mangler ikke nødvendigvis debat. Problemet er, at man spørger de forkerte mennesker. Man spørger ikke unge jøder og unge muslimer, hvordan de har det med hinanden. Man spørger alle mulige mennesker, som ved noget om minoriteter og integration eller ministre. Og det kan være, at de er meget gode til at svare på nogle ting - men de er ikke særligt gode til at svare på, hvordan vi har det indbyrdes, siger Jacob Friis-Hasché, der er jøde.

Hvad har været den største øjenåbner?

quote Vi kan begge godt lide at spise humus. Det gælder både muslimer og jøder.

Jacob Friis-Hasché, jødisk gymnasieelev.

- For mig personligt har det været omkring muslimske piger, der går med tørklæde. For jeg har hele tiden troet på grund af medierne, at det ikke var et valg, men mere en tvungen ting, som muslimske familier har givet deres døtre, siger Luca Raymond.

Er der slet ikke nogen fordomme, I havde, som har vist sig at holde stik?

- Der er da nogle kulturelle ting, der holder ved. Vi kan begge godt lide at spise humus. Det gælder både muslimer og jøder. Og jo der er da statistisk set mange jøder, der går ind i business. Men de værste fordomme er, at jøder er grådige og vil folk det værste. Og det passer jo simpelthen bare ikke, siger Jacob Friis-Hasché.

Tidligere i dag var ”De nye Stemmer” på deres første skolebesøg på Højdevangens Skole på Amager.

Resten af sommeren deltager de blandet andet på folkemøderne, på Salaam Shalom festival i august og tager rundt på flere skoler efter sommerferien.