Musiker om legal hash: "Vi glemmer de sårbare"

Argumentet for legal hash lyder ofte, at man vil mindske kriminaliteten, men vi glemmer de menneskelige konsekvenser, lyder det fra Niels 'Noller' Olsen.

04:03

På Christiania er der igen heftig aktivitet på Pusher Street. 

Jeg bliver så forarget, når jeg hører politikerne

Niels 'Noller' Olsen

Faktisk er handlen nu så omfattende, at den er på niveau med tiden før, christianitterne rev boderne ned som en reaktion på nedskydningen af to betjente i området. 

Beboerne på fristaden mener, at en legalisering af cannabis er den eneste gangbare løsning, hvis man vil stoppe handlen og forråelsen i miljøet, og Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune har da også flere gange ansøgt regeringen om at få lov til at frigøre hash i hovedstaden. 

Læs også Boderne er tilbage på Pusher Street

Men det vil være katestrofalt, hvis det sker, mener musikeren Niels "Noller" Olsen, der nu kaster sig ind i debatten. 

- Det her er ét af mine hjertebørn. Jeg er selv kommet i behandlingstilbud gennem mere end 10 år, fordi jeg er tidligere misbruger. Du skal se, hvordan folk får paranoia og kryber langs væggene, fordi de mangler deres hash eller får psykoser, men det er ikke noget, vi taler om. Vi taler om hash som det her lalleglade hippiestof, men lad os nu lige trække vejret og tænke os om, siger han og fortsætter:

- Jeg bliver så forarget, når jeg hører politikerne tale om frigørelse. Det virker som en populistisk leflen for ungdommen, og i den proces glemmer vi sårbare mennesker, der risikerer at blive ramt. 

Niels Olsen er ud af en generation, hvor der blev eksperimenteret med blandt andet psykeliske stoffer. Derudover er han som musiker kommet i miljøer, hvor der har været fest og farver. I 1997 måtte han dog erkende, at han havde et problem, og han besluttede at søge hjælp for at stoppe sit pille- og alkoholmisbrug. 

Du er selv fra en generation, hvor der blev røget en del hash. Var det ikke ligemeget for jer, om det var lovligt eller ulovligt?
- Jeg har aldrig været storryger selv. Og jeg vil mene, at det lagde en klar dæmper på os dengang, at det var ulovligt. Der var flere, der kom i fængsel - eksempelvis Peter Belli. Det er rigtigt, at der var en hel bevægelse, men det kunne have været meget værre.

Læs også Politiet om ny handel på Pusher Street: Vi kommer efter jer

Noller

FAKTA OM NOLLER
Fulde navn: Niels Olsen
Alder: 52 år
Kendt som den ene halvdel af duoen Brødrene Olsen, der med 'Fly on the wings of love' i 2000 hentede den første danske sejr ved internationalt Melodi Grand Prix i 37 år hjem til Danmark.

Musikeren er overbevist om, at legal hash vil gøre det langt sværere for misbrugere at komme videre, og han er sikker på, at flere unge vil falde i. 

Man involverer sjældent tidligere misbrugere i debatten

Niels 'Noller' Olsen

- Hvis du spørger folk, der er kommet ud på den anden side, som jeg er, så tror jeg, du vil få et ret klart svar på, om det her er en god ide. I hvert fald mange steder. Men man involverer sjældent tidligere misbrugere i debatten, siger han og tilføjer:

- Jeg er meget betænkelig ved, at unge mennesker skal kunne købe hash nemmere. I dag skal du trods alt ud på staden og købe blandt politifolk. Vi ønsker, at unge mennesker lader være med at ryge cigaretter, men de må gerne blande tobak med hash. Det hænger da ikke sammen. Jeg har selv haft en hashpsykose, som mange andre, men alle de her ting taler vi ikke om. Har vi overhovedet et beredskab, hvis vi åbner op for det her? 

04:29

Hashhandlen blomster igen på Christiania. Kun et halvt år efter lukningen af Pusher Street, er boderne igen ved at tage form. Foto: hash

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik