Museum brændte ned til grunden - nu står nyt Frihedsmuseum endelig færdigt

Torsdag overtog Nationalmuseet nøglerne til det nu færdigbyggede Frihedsmuseum. Direktøren Rane Willerslev løfter nu sløret for den kommende udstilling.

00:56

Nationalmuseet overtog nøglerne til Frihedsmuseet torsdag i regnvejr. Det næste halve år går med at gøre udstillingen klar. Video: TV 2 Lorry

Nationalmuseet overtog nøglerne til Frihedsmuseet torsdag i regnvejr. Det næste halve år går med at gøre udstillingen klar. Foto: TV 2 Lorry

Foto: TV 2 Lorry

1 af 3

Den 28. april 2013 holdte man vejret i København.

Det dengang 56 år gamle Frihedsmuseum var blevet sat i brand, og der var fare for, at samlinger og sjældne sager fra modstandsmænd under 2. verdenskrig ville gå tabt i flammerne.

Frihedsmuseet på Esplanaden brændte ned til grunden, men heldigvis blev alle de kulturhistoriske genstande reddet ud af bygningen.

Læs også Frihedsmuseet døde i skæbnebrand - nu får Rane Willerslev nøglerne

Det blev begyndelsen til byggeriet af et nyt Frihedsmuseum. Torsdag - mere end seks år efter branden - står bygningen af det nye Frihedsmuseum endelig færdigt.

Nationalmuseet får nu til opgave at opstille en udstilling i de endnu tomme lokaler, der kan lære både gamle og unge om modstandsfolkene under 2. verdenskrig.

Lokalerne er primært underjordiske. Lige nu er de tomme, men indtil den 5. maj vil Nationalmuseet gøre udstillingen klar. Foto: TV 2 Lorry

Overlevende genstande fra branden vises på ny

Frihedsmuseet forventer at åbne i forbindelse med 75-året for befrielsen den 5. maj.

Ifølge Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, er der noget at glæde sig til.

Læs også Modstandsmanden Frede Klitgård er død

- Jeg vil ikke afsløre for meget om denne fantastiske udstilling, men vi kommer til at bruge en masse originale genstande, som vi har fra frihedskæmperne. Det kunne eksempelvis være våben og breve. Der er mange af de genstande, der blev reddet under branden, som kan ses igen på en ny måde, siger han.

- Man kommer til at mærke, hvad frihedskampen betød på egen krop, siger han.

En stor del af Frihedsmuseet ligger under jorden, som man kan se på denne plantegning. Foto: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Ikke støvet - men noget for de unge

Frihedsmuseets historie går tilbage til 1945, hvor den første udstilling "Det kæmpende Danmark" blev åbnet.

Læs også Afdød modstandsmand: "Vi døde som fluer, men der skete et mirakel"

I 1957 åbnede det gamle museum på Esplanaden. Det blev måske oplevet som støvet af nogle, men Rane Willerslev lover, at det bliver alt andet end støvet.

- Det nye Frihedsmuseum bliver ikke støvet. Det bliver et fantastisk museum med brug af ny teknologi, og så er vi selvfølgelig meget opsat på at vise frihedskampen den ære, den fortjener, siger han.

Her får direktøren for Nationalmuseet, Rane Willerslev, nøglerne til Frihedsmuseet fra Slots- og Kulturstyrelsen. Foto: TV 2 Lorry

Museet henvender sig derfor ikke kun til dem, der selv kan huske krigen, men også i høj grad til børn og unge.

Læs også Bykonge smed nynazister ud af sit rådhus

- Den yngre generation kan lære at forstå, at denne del af danmarkshistorien er utrolig vigtig. Her kan de lære, at frihed er noget, man skal kæmpe for, siger Rane Willerslev.

- Vi står som samfund på skuldrene af mennesker, der forsvarede vores frihed på et afgørende tidspunkt, hvor den var truet, siger han.

Den påsatte brand på Frihedsmuseet er fortsat uopklaret i dag.

Sådan så det ud, da Frihedsmuseet brændte i 2013:

00:32 Luk video

 Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?