Mungo Park laver forestilling om transkønnet whistleblower

Med kun én mand på scenen vil teatret Mungo Park vil fortælle historien om den amerikanske whistleblower Chelsea Manning.

Ifølge teaterchef Lasse Bo Handberg kan momologer noget helt særligt. Foto: CLAUS FISKER

Amerikanske Chelsea Manning blev født Bradley Manning. Hun var amerikansk soldat og blev kendt som whistlebloweren, der lækkede hundrede tusindvis af fortrolige rapporter, billeder og data om amerikansk krigsførelse og udenrigspolitik.

Alt det bliver nu til en énmandsforestilling på teatret Mungo Park i Allerød.

Manning kendt skyldig i 2013 og idømt 35 års fængsel.

En fortælling om enten en martyr, en utaknemmelig forræder eller et helt almindeligt menneske

Anders Budde Christensen, skuespiller

Dagen efter dommen udsendte Mannings advokat en pressemeddelelse med en bekendtgørelse om, at Manning fra nu af identificerede sig som kvinde. 

I foråret 2014 tillod de militære myndigheder efter flere selvmordsforsøg, at Manning kunne skifte juridisk køn og påbegynde hormonbehandling.

Læs også Teateranmelder om SKAM-premiere: "Så forbandet godt"

Manning blev benådet af Barack Obama og løsladt i maj 2017. Efter sin løsladelse har den transkønnede Chelsea bl.a. prydet forsiden af Vogue.

Kun én person på scenen

Det er med kun ét menneske på scenen, at Mungo Park fortæller historien og det bliver skuespiller Anders Budde Christensen, der står på scenen.

Det er Anders Budde Christensens første soloforestilling, og han er personligt meget fascineret af historien.

 - Manning forsøgte at handle efter den ånd, loven var lavet i - hun brød reglerne og fik en straf for det. I processen forandrede hun sig selv og verden totalt. Så det er en fortælling, om sandheder, der vil ud. Om kamp, selvopofrelse og genfødsel - om at holde fast i, hvad man virkelig tror på. En fortælling om enten en martyr, en utaknemmelig

Læs også Stoppesteder og butikker: Snart indtager Yoko Ono bybilledet

Monologer kan noget helt særligt, synes jeg. Skuespilleren alene på scenen i dialog med publikum.

Lasse Bo Handberg, teaterchef Mungo Park

forræder eller et helt almindeligt menneske, siger han.

Forestillingen bliver en monolog, og den type forestillinger kan noget helt særligt, mener teaterchef Lasse Bo Handberg:

- Manning er en enormt interessant og særlig historie, som både er umiddelbart fascinerende, og som siger en masse om vores tid. Storpolitik, identitet, køn, overvågning, loyalitet, iloyalitet og en masse andre emner vælter ud af den her historie. Monologer kan noget helt særligt, synes jeg. Skuespilleren alene på scenen i dialog med publikum.

Til januar skal Anders Budde Christensen til New York for at møde nogle af dem, der har været tæt på historien. 

Forestillingen 'Manning er fri' har premiere 10. marts 2018 på Mungo Park i Allerød. Fra maj spiller stykket på Betty Nansens på Frederiksberg.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?