Monument for Danmarks mest skamfulde kapitel får plads i København

Skulpturen ’Freedom’, der er en gave fra Jomfruøerne til Danmark, får en permanent plads i København. Torsdag indvies monumentet, der skal minde danskerne om deres fortid som kolonimagt.

På torsdag får Danmark og København sit blot andet permanente mindesmærke over fortiden som kolonimagt og slavehandlende nation.

Det sker, når skulpturen ’Freedom’ af billedhuggeren Bright Bimpong fra Jomfruøerne indvies foran Eigtveds Pakhus på Christianshavn, hvor monumentet har fået en permanent plads.

Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Værket symboliserer slavernes oprør og kamp for frihed fra den danske kolonimagt, der sejlede omkring 100.000 mennesker fra Vestafrika til Caribien og gjorde dem og deres efterkommere til slaver på plantager.

Danmarks fortid som slavehandlende nation

De første danske skibe med slaver ankom til Dansk Vestindien i 1673. Her blev de brugt som arbejdskraft primært på koloniens sukkerplantager. Sukker var dengang en meget stor indtægtskilde for Danmark, hvis økonomi de kommende 175 år byggede sin økonomi på slavehandel.

 

Ifølge Johnny Thiedecke, der har skrevet bogen ’Slaveri fra oldtid til nutid’ sejlede danske skibe omkring 100.000 slaver over Atlanten i perioden fra 1673 til 1802. Ifølge udgivelsen ’Dansk slavehandel – en underskudsforretning?’ af Kåre Lauring omkom omkring en fjerdedel af slaverne på rejsen over Atlanten i perioden 1673 til 1734. Det anslås, at der var omkring 35.000 slaver i Dansk Vestindien på højdepunktet, hvilket var omkring år 1800.

 

Slavehandel blev forbudt af Christian 7. i 1803.

 

Slaveri blev dog først forbudt i 1848.

Skulpturen blev skænket som en gave fra Jomfruøerne til Danmark i 2017 i forbindelse med 100-året for salget af Jomfruøerne, som dengang bar navnet Dansk Vestindien, til USA.

Siden da har skulpturen været udstillet på Holbæk Museum, Nationalmuseet, Københavns Rådhus samt Arbejdermuseet, men efter at være blevet behandlet til at kunne modstå det danske klima, er den nu klar til at få en permanent plads i det københavnske bybillede.

Skulpturen 'Freedom' findes i fire eksemplarer. Tre er opsat på Jomfruøerne, og nu får den fjerde statue en permanent plads i København.
Skulpturen 'Freedom' findes i fire eksemplarer. Tre er opsat på Jomfruøerne, og nu får den fjerde statue en permanent plads i København.
Foto: Nationalmuseet

- Vores Danmarkshistorie rummer både lyse og mørke kapitler. Vi må ikke gemme os for vores egen historie, heller ikke de mest skamfulde kapitler. ’Freedom’-skulpturen er med til at minde os om en tid, hvor Danmark var kolonimagt, siger kulturminister Joy Mogensen (S) og fortsætter:

- Skulpturen er en påmindelse om menneskets frihedskamp, der aldrig slutter. Og fordi vi ikke altid har været på den rigtige side af det spørgsmål, tvinges vi, blandt andet med dette værk, til hele tiden at spørge os selv, om vi stadig er tilstrækkeligt engageret i menneskers frihed og selvbestemmelse i verden.

Statuen får en permanent plads foran Eigtveds Pakhus på Christianshavn nær Knippelsbro.
Statuen får en permanent plads foran Eigtveds Pakhus på Christianshavn nær Knippelsbro.
Foto: Creative Commons

Skulpturen blev skabt af Bright Bimpong i 1998, og er en af i alt fire eksemplarer. De tre andre står i dag udstillet på forskellige placeringer på Jomfruøerne.

Sidste år blev skulpturen ’I Am Queen Mary’ af kunstnerne Jeannette Ehlers fra Danmark og La Vaughn Belle fra Jomfruøerne opført og udstillet foran Vestindisk Pakhus i Toldbodgade ud mod Københavns Havn. 

Mary Leticia Thomas, også kaldet Queen Mary, spillede en vigtig rolle i de slavegjortes kamp mod den danske undertrykkende kolonimagt.

Indslag fra 2018: Skulpturen ’I Am Queen Mary’ er undervejs. Hør kunstnerne fortælle om værket.

Placeringen af Bright Bimpongs skulptur ved netop Eigtveds Pakhus giver mening. Bygningen, der blev opført fra 1748-1750, fungerede som opbevaringshus for varer fra danske kolonier. Og i dag ejes bygningen af den danske stat og bruges blandt andet af statsministeriet til pressemøder og konferencer.

Samtidig er pladsen foran Vestindisk Pakhus allerede taget, idet ’I Am Queen Mary’ er udstillet der.

Se en video fra åbningen af statuen 'I Am Queen Mary' herunder:

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik