Monster-gedder i Københavns søer: Marcus jager dem

18-årige Marcus Dreyer hiver gedder i land i de Indre Søer i København ligesom især andre unge. Men det er ulovligt..

Marcus Dreyer går på gymnasiet, men hans store passion er at fiske. Og de Indre Søer i København er bare de bedste at fange gedder i. Foto: Privatfoto

Foto: Privatfoto

Her ses Marcus Dreyer med en gedde på 125 centimeter. Foto: Privatfoto

1 af 3

125 centimeter.

Så lang er den største gedde, som Marcus Dreyer har fanget i en af Københavns Indre Søer.

Der er flere unge fiskere ved søerne end nogle andre steder.

Marcus Dreyer, gymnasieelev og lystfisker

Her vrimler det med fisk og især muligheden for at fange kæmpe gedder er stor - men det er forbudt. Alligevel fisker Marcus Dreyer jævnligt efter gedder i søerne - og bagefter sætter han dem ud igen.

Her ses Marcus Dreyer med endnu en ordentlig krabat. Foto: Privatfoto

- Jeg synes, det er sindssygt ærgerligt, at man ikke må. Det ville være fedt for rigtig mange unge, børn og gamle - dem der bor i byen, at kunne gå ned og fiske i søen. Det er et af de bedste fiskesteder i København, og så er det nemt at cykle derned, siger han. 

Han oplever, at flere unge som ham selv fisker efter gedder i de Indre Søer i København.

- Der er flere og flere som mig: Unge i 12 til 15 års alderen, der lærer at fiske derinde og senere udvider deres horisont. Jeg lærte selv at fiske gedder derinde for mange år siden. Der er flere unge fiskere ved søerne end nogle andre steder, siger Marcus Dreyer. 

00:13

Sådan ser det ud, når Marcus Dreyer sætter gedden ud igen. Han holder fast i den til gællerne igen arbejder normalt, og den selv svømmer væk.

Luk video

"Respekter reglementerne og pas på hinanden"

Fiskeri i Københavns Indre Søer er forbudt af to grunde:

- Når det ikke er tilladt i Københavns Indre Søer, så skyldes det først og fremmest fugleliv. Det ville være ærgerligt at trække svaner og andre fugle i land med krogene. Og derudover er publikumstrykket omkring søerne så stort, at det er svært at kaste krogen ud uden at genere det øvrige publikum, forklarer Jens Ole Juul, der er enhedschef i Bynatur i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune. 

Læs også Tom fangede vinderfisk: 90 cm, stor, tyk og lækker basse

I disse søer må du gerne fiske i København:

I alle søerne skal gedder dog sættes fri igen, medmindre de er mellm 60 og 80 centimeter. Så må du gerne tage dem med hjem. 
  • Damhussøen: Her må du fiske mellem 1. maj–28. februar.
  • Emdrup Sø: Her må du fiske mellem 1. maj–28. februar.
  • Vestvolden: Her må du fiske mellem 1. maj–28. februar.
  • Utterslev Mose: Her må du fiske vest for Hareskovvejen mellem 1. juli–28. februar og øst for Hareskovvejen mellem 1. maj–28. februar.
  • Søen mellem Sjællandsbroen og ved Slusen. Her må du fiske hele året.
  • Læs mere her.
Kilde: Københavns Kommune

Der har dog været tilladt konkurrencer i at fange gedder i de Indre Søer - men der har fiskerne været grundigt instrueret i ikke at skade fugle, og der har været spærret af.

Jens Ole Juul fortæller, at politiet kan give en bøde for at fiske i søerne.

- Vi opfordrer københavnerne til at respektere reglementerne og passe på hinanden, siger Jens Ole Juul.

Han fortæller, at man har været i dialog med Fiskeriforbundet, der fortæller, at det er mere attraktivt at fiske ved kysten.

Kan ikke se problemet

Når Marcus Dreyer sætter sig for at hive en gedde i land, er han påpasselig, fortæller han.

- Jeg kigger mig over skulderen, hver gang jeg kaster, så der ikke er nogen, der får en krog i skulderen. Og jeg går meget op i, at fiskene ikke kommer noget til. Det kommer i første række, siger han.

Når Marcus Dreyer har hevet en fisk i land, sætter han den så hurtigt som muligt fri igen. Er de rigtig store, så tager han lige et øjeblik, hvor han måler og tager billeder af dem.

- Jeg kan ikke se problemet i, at der render nogle drenge rundt derinde og fisker. Vi går og hygger os, og vi skader ikke nogen, siger Marcus Dreyer. 

Læs også Ny tradition: Fang din nytårstorsk midt i Københavns Havn

Gedden er den naturlige konge

Københavns Kommune har selv sat gedderne ud i søerne for seks eller syv år siden. De skulle være med til spise nogle af de uønskede fisk.

Bag om gedden

  • Gedden er Danmarks største rovfisk i ferskvand.
  • Gedderne lever i bundvegetation.
  • De bliver maksimalt 1,5 meter lang og kan veje helt op til 30 kilo.
Kilde: Miljøstyrelsen

- Vi har brugt millioner på at sætte de Indre Søer i stand og brugt meget energi på at fjerne skidtfisk. Vi har med tiden fået renere søer, og store gedder er et udtryk for sundere søer. Gedden er den naturlige konge i ferskvandssøer, fordi de kan spise så mange andre fisk, siger Jens Ole Juul.

Marcus Dreyer har selv et stort ønske om at passe på søerne, siger han. Fiskeri er hans store passion - og han vil gerne fortsat kunne fiske gedder op af søerne - for derefter at kunne sætte dem fri.

- Jeg elsker at fiske. Det er bare en af de fedeste ting i verden. Man kan stå og kaste og kaste, og lige pludselige mærker man bare et sindssygt hug i stangen, og så er der en fisk på krogen. Man ved aldrig, hvor stor en fisk, der bider på, man ved aldrig, hvad der kommer til at ske, siger han. 

- Så fiskene skal jo blive ved med at være i søen og vokse sig store, så vi kan fange dem igen, siger Marcus Dreyer.

Den største fisk, som Marcus har hørt om, er blevet fanget i de Indre Søer i København. Den var 135 centimeter lang, og den har han endnu ikke selv fået fat på. Foto: Privatfoto

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik