Mjølnerparkens beboere tilbydes nye hjem: ”Det er ren afpresning”

Boligselskabet Bo-Vita tilbyder beboere i Mjølnerparken frivilligt at blive flyttet til andre afdelinger, men det bliver opfattet mere som en trussel end et tilbud.

Mjølnerparkens andel af almene boliger skal nedbringes med 40 procent inden 2030. Det er blevet besluttet fra politisk side i forbindelse med den store ghettoplan.

Og det arbejde er nu påbegyndt.

Boligselskabet Bo-Vita, der har lejlighederne i Mjølnerparken, har nemlig udsendt et brev til beboerne, der tilbyder dem at blive forflyttet til Bo-Vitas andre afdelinger.

quote Jeg føler, at vi slet ikke har nogen rettigheder i dagens Danmark

Asif Mehmood, beboer i Mjølnerparken

Men det brev har fået flere af Mjølnerparkens beboere op af stolene, for de oplever ikke brevet som et tilbud, men som en trussel.

- Vi synes, det er ren afpresning. Der står jo ikke noget andet end det. Du skal bare skrive under, og så skal du flytte. Jeg føler, at vi slet ikke har nogen rettigheder i dagens Danmark, siger Asif Mehmood, beboer i Mjølnerparken til TV 2 Lorry.

Asif Mehmood er utilfreds med sin beboerforening, som han mener afpresser beboerne.
Asif Mehmood er utilfreds med sin beboerforening, som han mener afpresser beboerne.
Foto: TV 2 Kosmopol

Brevet ser flot ud på ydersiden, men ifølge Asif Mehmood er problemet, at man ikke ved, hvilke lejligheder man skriver sig op til. Det kan være lejligheder, der ikke har de nødvendige faciliteter, den rigtige størrelse eller beliggenhed for, at deres hverdag kan hænge sammen.

- Det er ligesom at sige: Jeg vil gerne sælge dig en bil. Den er meget flot. Den har en flot farve, men du må ikke se den. Hvis du skriver under på aftalen, så kommer du måske til at se den på et tidspunkt, siger Asif Mehmood.

quote Vi har jo kun et ønske. Og det er at få nogle glade og tilfredse beboere. Og det tror jeg faktisk også, at vi får

Jan Hyttel, bestyrelsesformand i Bo-Vita

Brevet med tilbuddet om genhusning er kommet, da Mjølnerparken fem år i træk har stået på regeringens ghettoliste.

Brevet er sendt med de bedste intentioner

I Bo-Vita kan de ikke forstå beboernes reaktion. De mener nemlig, at brevet om frivillig genhusning er sendt afsted med de bedste intentioner.

- Vi har jo kun et ønske. Og det er at få nogle glade og tilfredse beboere. Og det tror jeg faktisk også, at vi får. Men der kan ligge meget politik i det. Men jeg må jo som boligformand bare sige, at den blev vedtaget med 80 procent af stemmerne i Folketinget. Og nu er det en lov, og derfor bliver vi som boligselskab nødt til at følge den her lov, siger Jan Hyttel, bestyrelsesformand i Bo-Vita.

Brevet er ifølge Jan Hyttel ikke et forsøg på at tvinge beboerne ud før tid, men derimod et tilbud om at de kan få deres nye bolig hurtigere og dermed får afklaring, hvis de ønsker det. For med Bo-Vitas plan om at sælge nogle af boligerne, så vil nogle beboere skulle flytte ud om et par år.

quote Vi kan ikke forstå, at vores boligselskab vil sælge vores hjem og smide folk ud, når der er andre muligheder

Mohammed Aslam, beboerformand i Mjølnerparken

Jan Hyttel forklarer tilmed, at mange har vist stor glæde over tilbuddet om genhusning. Bo-Vita har nemlig fået 60 henvendelser fra familier, som gerne vil have deres nye bolig. Derudover har Bo-Vita fået omkring 15-20 mundtlige tilkendegivelser fra beboere, der ønsker at flytte før tid, ifølge Jan Hyttel.

Beboerne i Mjølnerparken føler sig dårligt behandlet i sagen om udflytninger i forbindelse med ghettopakken.

Beboerforeningens plan blev afvist

Beboerforeningen i Mjølnerparken har ellers foreslået Bo-Vita, at boligerne kan ommærkes til ældreboliger eller studieboliger, når folk alligevel flytter ud. Men Bo-Vita er mere interesseret i at sælge lejlighederne, og den beslutning falder ikke i god jord hos Mjølnerparkens beboerforening.

- Vi kan ikke forstå, at vores boligselskab vil sælge vores hjem og smide folk ud, når der er andre muligheder, som vi har præsenteret i vores plan. Muligheder for at nå de samme mål senest 2030, siger Mohammed Aslam, beboerformand i Mjølnerparken og fortsætter:

- Vi skal holde et møde med et advokatfirma på onsdag, hvor vi vil granske de juridiske muligheder (…) Vi vil drøfte de her juridiske muligheder for at undersøge, hvordan vi kan sørge for, at folk ikke bliver smidt ud, og at de kan få lov til at bo her i Mjølnerparken, og at Mjølnerparken stadig bliver ved med at være den fantastiske boligafdeling, som den er i dag uden, at den skal privatiseres og uden, at den skal sættes i klørene på kapitalfonde og boligspekulanter, siger han.

I samarbejde med beboernetværket Almen Modstand overvejer beboerne nu at tage sagen videre i retten.

quote Bo-Vita prøver ikke at finde den fredeligste vej ud af det her

Marie Christensen, medlem af Almen Modstand

For i Almen Modstand mener man også, at Bo-Vita ikke håndterer situationen korrekt. Tværtimod synes de, at boligselskabet bevidst går uden om den mest fredelige løsning.

- Det der er rigtig problematisk, det er, at Bo-Vita vælger at ignorere den beslutning, som er demokratisk vedtaget på et afdelingsmøde i marts.  Vi er bekymret over, at en af konsekvenserne ved parallelsamfundspakken generelt gør, at man kan køre over beboerdemokratiet. Bo-Vita prøver ikke at finde den fredeligste vej ud af det her. Vi synes, det burde være i en boligorganisations ånd at tage beboernes perspektiv og prøve at bakke op omkring det, siger Marie Christensen, medlem af Almen Modstand.

Mjølnerparken kan på nuværende tidspunkt betegnes som et hårdt ghettoområde, og det er netop det man fra politisk side ønsker at lave om på.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik