Mistænkelige bøger: Muslimsk skole under skærpet tilsyn

Efter fund af undervisningsmateriale er Nordvest Privatskole i København blevet sat under skærpet tilsyn.

Undervisningsmaterialet skaber tvivl om, hvorvidt skolen holder sig inden for rammerne af den danske friskolelov. Foto: Google maps

 Den statsstøttede Nordvest Privatskole i København er blevet sat under skærpet tilsyn.

Det sker efter fund af noget undervisningsmateriale på arabisk, der blandt andet bruger begreber som "jihad" og kamp.

Det skriver Berlingske.

Undervisningsmaterialet skaber tvivl om, hvorvidt skolen holder sig inden for rammerne af den danske friskolelov, skriver avisen.

- Vi blev i første omgang ikke oplyst af skolen om undervisningsmaterialets eksistens, men måtte selv finde det i et kopirum. Der bliver brugt begreber som "jihad" og "kamp", og der er billeder af en soldat.

- Det tyder på, at der kan være problemer med, hvad der undervises i på skolen. Derfor vil vi nu undersøge skolens undervisning og samlede virke nærmere, siger Susanne Sehestedt Clausen, vicedirektør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, til Berlingske. 

Hun er opmærksom på, at jihad kan betyde forskellige ting.

- Vi er klar over, at jihad kan betyde mange ting, men i det konkrete tilfælde er sammenhængen påfaldende. Nu skal vi undersøge sagen nærmere, siger vicedirektøren.

Læs også Kursvending: S vil sløjfe støtten til muslimske friskoler

Tilsynet har nu ifølge avisen bedt den muslimske friskole om at redegøre for indholdet i undervisningsmaterialet, og hvordan det bliver anvendt på skolen. 

Skolen er desuden blevet bedt om at redegøre generelt for den arabiske undervisning på skolen, samt hvilken faglig baggrund de ansatte undervisere har.

Det var under et uanmeldt besøg på skolen i slutningen af juni, at tilsynet fandt det pågældende undervisningsmateriale på arabisk.

Skolens bygninger blev sidste år købt af firma med forbindelse til en svensk religiøs forening og verdensomspændende islamisk organisation. 

Læs også Muslimske friskoler gør elever bedre end folkeskoler

Det sammenholdt med det arabisksprogede undervisningsmateriale og mangelfulde redegørelser fra skolens ledelse har ifølge Berlingske gjort, at styrelsen har sat skolen under skærpet tilsyn med øjeblikkelig virkning.

Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, mener, at skolen bør lukkes helt. 

- Vi har forsøgt at samle flertal for at forbyde muslimske skoler helt, men det er vanskeligt rent praktisk, og så står vi også ret alene med ønsket om helt at lukke muslimske skoler. Men i dette konkrete tilfælde kan alle vel se, at skolen skal lukkes, siger han i en skriftlig kommentar.

Nordvest Privatskoles styrelse og ledelse har ikke ønsket at udtale sig om sagen til Berlingske.

Det er Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, som fører tilsyn med landets fri- og privatskoler.

Fakta om Nordvest Privatskole:

* Skolen blev stiftet i 2004 og begyndte skoledrift med de første klasser i august 2005.
* I 2006 købte skolen de bygninger, den stadig benytter, på Tomsgårdsvej i det nordvestlige København for 33 millioner kroner.
* Der går i dag cirka 235 elever på skolen, der alle er tosprogede, fra 0. til 9. klasse. Der er cirka 20 lærere tilknyttet skolen.
* Skolen har ifølge vedtægterne "rod i den muslimske tradition og henvender sig til familier af alle nationaliteter med denne baggrund".
* I vedtægterne står der desuden, at skolen "skal i sit virke forene den muslimske tradition med nutidens krav".
* Nordvest Privatskole har de seneste år modtaget omkring 12 millioner kroner om året i statsligt tilskud.
* I november 2016 blev skolens bygninger på Tomsgårdsvej solgt til det svenske firma Nordic Trade & Service AB.
* Firmaet har forbindelse til en svensk muslimsk organisation, som er en del af ayatollah Ali al-Sistanis verdensomspændende organisation.
* Skolens forbindelse til Nordic Trade & Service og i forlængelse af det ayatollah Ali al-Sistani har fået Styrelsen for Undervisning og Kvalitet til at kræve en redegørelse fra ledelsen for skolens uafhængighed.

Kilder: Berlingske, Nordvest Privatskole

/ritzau/

Læs også Islamiske pengemænd investerer i statsstøttet friskole

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik