Minister om lægetjek af ledige: Pilen peger på lokalpolitikere

Beskæftigelsesminister glæder sig over, at ulovlige lægetjek af ledige i København ikke længere finder sted.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er kaldt i samråd om Københavns Kommunes jobcenters praksis ved undersøgelse og vurdering af borgeres arbejdsdygtighed på Christiansborg i København, onsdag den 23. maj 2018. Ministrene skal blandt andet svare på, hvorvidt praksis er etisk forsvarlig. Desuden skal de redegøre for borgernes retsstilling og patientsikkerhed, samt etablering af mulige fremtidige initiativer som sikrer borgernes retssikkerhed. Samrådsspørgsmålene er stillet efter ønske fra Torsten Gejl (ALT) og Pernille Schnoor (ALT). Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til samråd om lægetjek i jobcenter. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

1 af 2

Det har vakt udbredt kritik, at København har haft en læge ansat til at undersøge lediges arbejdsduelighed i et baglokale på et jobcenter.

Det er en praksis, som er ulovlig.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, V., glæder sig på et samråd om sagen over, at det ikke længere finder sted.

- Reglerne på området er meget klare. Der er intet, der tyder på, at kommunerne generelt misforstår dem. Derfor er jeg glad for, at Københavns Kommune har erkendt, at praksis var ulovlig og fik lukket sagen ned, siger han.

De ulovlige lægetjek skulle være foregået siden 9. oktober sidste år, og det er stadig uvist, præcist hvor mange borgere der har fået tilbudt dem. 

Læs også Kim mødte læge på jobcenter: "Jeg skal sgu ikke undersøges her"

Det skønnes, at cirka 100 personer er visiteret til forløbet ifølge TV 2 Lorry.

Beskæftigelsesministeren vil sørge for, at der udsendes en opdateret vejledning i løbet af juli og holde området under observation.

- Københavns Kommune har været i kontakt med de berørte borgere og beklaget, hvad der er sket.

- Borgerne har fået sikkerhed for, at de oplysninger, der er fremkommet ved undersøgelserne, ikke vil blive brugt fremadrettet, siger Troels Lund Poulsen.

Læs også Minister går ind i sag om læge i jobcenters baglokale

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby, V., deltager også i samrådet. Hun mener ikke, at der er behov for at iværksætte nye initiativer på baggrund af sagen. 

- Det allervigtigste er, at de undersøgelser, der blev foretaget på jobcenteret, ikke længere finder sted.

- De borgere, der er blevet undersøgt af en læge i jobcenteret, kan klage til Styrelsen for Patientsikkerhed over den sundhedsfaglige behandling. På samme måde som enhver anden patient, siger sundhedsministeren.

Det er Alternativet, der har indkaldt til samrådet. Beskæftigelsesordfører Torsten Gejl, Alternativet, kræver at få at vide, hvem der er ansvarlig.

Pilen bør rettes mod kommunen ifølge beskæftigelsesministeren.

- De to politiske folkevalgte, som er relevante at rette blikket imod, er den lokale borgmester og den lokale udvalgsformand, siger Troels Lund Poulsen. 

Læs også Jobcentrets Ofre om borgmestermøde: "Vi har haft en positiv dialog"

Det kunne have været Alternativet selv, der sad på posten som beskæftigelsesborgmester i København.

Men partiet takkede ved konstitueringen efter kommunalvalget i november sidste år i stedet ja til posten som kultur- og fritidsborgmester.

/ritzau/

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik