MIN KLUB – Vend din modstanders styrke til din sejr!

Judo er en kampsport, hvor skolet eftergivenhed sejrer over primitiv råstyrke. Og hvor 2/3 af udøverne gør det for motionens skyld.

I Hovedstadsområdets 20 judoklubber dyrkes judo både som konkurrencesport - og som en motionsidræt. I TV 2 Lorrys serie MIN KLUB er vært Thomas Uhrskov på besøg i judoklubben Amager Judo Skole. Her træner Sebastian Schmiegelow. 

- Jeg elsker at træne hårdt. Det er virkelig fedt. Ens krop bliver træt, fortæller den 13-årige judo-udøver.

Judo betyder ‘den milde vej’ og er en kampsport, hvor du lærer at tage modstanderens styrke og vende den til egen fordel.  Og som den kloge narre…. den stærke – og måske mindre kloge ved at age den energi hamn kommer med og få ham ud af balance - og i jorden med særlige kasteteknikker og holdegreb. 

I judo bruger du din mentale overlegenhed til at overvinde din modstander.
I judo bruger du din mentale overlegenhed til at overvinde din modstander.

- Lad os sige at min modstander kommer løbende mod mig. Så hiver jeg ham op – og vender ryggen til ham. Og bruger hans kraft til at få ham over mig og i gulvet, fortæller Sebastian Schmiegelow. 

Smarte piger tæsker stærke drenge

Judo handler om forståelse for balance og blik for sin modstanders svagheder. Og netop fordi det ikke kun handler om råstyrke, kæmper 14-årige Olivia Molnar fra Amager Judo Skole gladelig med det modsatte køn. Også selvom modstanderen er både større og stærkere end hende. 

- Jeg har vænnet mig til at kæmpe mod drenge. Jeg synes, det er mere udfordrende og sjovere. Jeg har aldrig syntes at det var sejt at være en prinsesse, hvis man kan sige det sådant. Og så syntes jeg bare det kunne være sejt at være en ’kæmper’ i stedet. 

14-årige Olivia Molnar kæmper gerne mod de fysisk stærkere drenge. 
14-årige Olivia Molnar kæmper gerne mod de fysisk stærkere drenge. 

Både som kampsport og som selvforsvar giver det stor selvtillid at kunne judo. 

- Det har givet mig styrke og gå på mod, for man lærer meget af at skulle rejse sig selv op igen hele tiden og bare prøve igen, fortæller Olivia Molnar 

Judo er god motion for alle i alle aldre

I Amager Judo Skole kan alle være med. Her er 350 medlemmer i alderen fra 3 år til 70 år. Langt størstedelen dyrker udelukkende judo for motionens skyld, fortæller træner Jan Stoltenberg fra Amager Judo Skole.

- 70 pct. af dem vi har, de gør det på motions-niveau og tager ikke ud og kæmper. De motionerer med judo 1-2 gange om ugen. 

Judo er udviklet i Japan og kom til Danmark i 1943 og bl.a. brugt af modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig. Med judo får du trænet styrke, smidighed, balance, koordination og reaktionsevne.

- Det er god træning. Det er meget puls-træning. Man bliver stærk og bruger alle muskler i kroppen, slår judo-træner Jan Stoltenberg fast.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sport

hærværk mod bmx-bane

Fjernstyrede biler hærger BMX-bane: "Det kan blive utrolig farligt"

20190608-000400-l-1920x1277we.jpg

12.000 tilskuere lukkes ind til EM-kampe i København

clara tauson

Clara Tauson vinder sin første WTA-turnering i karrieren

20201216-083442-L-1920x1258we

København får international tennisturnering til sommer

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere