Miljøfolk på plastikjagt: Øresund mest forurenet

Der er masser af plastik i de danske farvande - værst ser forureningen ud i Øresund

00:43

Kronprins Frederik var med på første del af turen med Guldborgsund

Foto: TV2/Lorry

1 af 2

Kronprins Frederik  var med på allerførstedel af turen, da miljøskibet Guldborgsund tilbage i juni stævnede ud fra København.  Der var tale om en fisketur - men ikke en helt almindelig en - for Guldborgsund og besætning skulle ud på plastikjagt - målet var at finde ud af, hvor stor plastikforekomsten er i de indre danske farvande rundt om Sjælland egentlig er.

Nu er jagten overstået, og resultaterne præsenteret. Og de viser, at Øresund er det mest plastikforurende farvand omkring Sjælland.

Guldborgsund har fisket såkaldte mikroplastartikler og målt, hvor mange, der har en størrelse på mere end 0,335 millimketer. Og ved Skodsborg når det tal helt op på 7.500 per kvadratkilometer.  Ved Hornbæk blev der  målt 5.000 og  ud for København 4.500.

Til sammenligning blev der nord for Sjællands Odde "kun" påvist cirka 900 små stykker plastik per kvadratkilometer.

-Vi har nu fået påvist, at der også er plastik i det danske havmiljø. Dog ikke så slemt som vi har set i Middelhavet, hvor tilsvarende prøver indeholdt henved ti gange så mange plastikpartikler. Men det er også et hav med ekstrem lille vandudskiftning modsat de danske farvande. Konklusionen er, at selv om vi har affaldshåndtering og rensningsanlæg, så medvirker Danmark alligevel til den globale plastikforurening af havvandet,” siger forsker i miljørisiko fra RUC, Kristian Syberg ifølge miljøorganisationen Plastic Change´s hjemmeside.

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik