Milepæl: Verdens største lander i København

Fra tirsdag flyver verdens største passagerfly i rutefart fra Danmark til Dubai med plads til 615 passagerer.

Det vejer 570 tons, har en topfart på 1020 kilometer i timen og kan fragte lige så mange mennesker, som der bor i den Østsjællandske by Snoldelev.

Der er feststemning i Københavns Lufthavn, når flyselskabet Emirates tirsdag indsætter verdens største passagerfly på ruten mellem København og Dubai.

Det er første gang, at et fly af typen Airbus A380 skal flyve i rutefart fra en skandinavisk lufthavn. 615 passagerer er der plads til i den bevingede dobbeltdækker, som har et vingefang på 80 meter og er 73 meter langt.

- Det bliver en stor dag. I Københavns Lufthavn betragter vi det som en milepæl, siger Thomas Woldbye, administrerende direktør i Københavns Lufthavn.

- De sidste 10 år er antallet af langruter fordoblet til 34 i dag. Det er her, vi ser en stor del af fremtidens vækst, og så skal vi som Nordeuropas førende trafikknudepunkt også kunne håndtere de allerstørste fly som A380'eren, siger han.

I lufthavnen holdes et lukket arrangement, når det store fly er landet tirsdag klokken 12.20. Flyselskabet Emirates har inviteret erhvervsfolk, politikere og lufthavnspersonale.

- Vi begyndte at operere fra København i 2011, og siden har vi flere gange opgraderet vores fly på ruten til Dubai. Nu ser vi et potentiale for at fortsætte den ekspansion, som vi igangsatte for fire år siden, siger nordisk direktør i Emirates, Teddy Zebitz.

- Det betyder, at København kommer på kortet som en A380-destination og er måske nu på vej til at blive en lufthavn på linje med de største i Europa, siger han.

Der er ingen førsteklasse om bord på A380'eren, der skal flyve fra København. Derfor er der plads til flere passagerer end i andre fly af samme type, forklarer redaktøren på luftfartsmediet check-in.dk, Andreas Krog.

- Dermed er det flyet med flest passagersæder i verden.

- Der er prestige i at få så stort et fly, så blandt andet derfor er det en stor begivenhed for Københavns Lufthavn, siger Andreas Krog.

Lufthavnens 3,3 kilometer lange hovedbane blev i sommer udvidet og renoveret for 100 millioner kroner blandt andet for at gøre plads til netop A380'eren.

Flyet skal flyve fra lufthavnens udvidede finger C. Her har det været nødvendigt at lave en ekstra bro, som skal føre passagerer fra gaten og ud til Emirates' A380-fly.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Svampeceremoni

Ulovlige svampetrip samler folk i fællesterapi

25_seconds

playDroner skal søge efter utætte fjernvarmerør om natten

Akvædukt ved Veluwemeer

playUsædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere